open-navfaktor-logo
search
Istekao rok
Ove godine manji broj funkcionera u KS prijavio imovinu, imena onih koji su kažnjeni su tajna
U toku 2024. godine Ured je zaprimio ukupno 1.038 prijava imovine po svim osnovama, kazao je Kafedžić
AUTOR: Autor:A.G.-Z.
15.04.2024. u 11:07
get url
text
Prema Zakonu o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, nosioci javnih funkcija obavezni su prijaviti imovinu jednom godišnje. Rok za dostavljanje podataka bio je februar.  
Kako je za Faktor kazao šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić, prošle godine Ured je zaprimio ukupno 1.214 prijava imovine nosilaca javnih funkcija, po svim osnovama (prilikom preuzimanja dužnosti, godišnje prijavljivanje imovine, poslije završetka dužnosti i na zahtjev Ureda). 
-  U toku 2024. godine Ured je zaprimio ukupno 1.038 prijava imovine po svim osnovama. Najveći broj zaprimljenih prijava imovine su godišnje prijave imovine, njih ukupno 940 od 1038 zaprimljenih ili 90,55 posto, a što je i razumljivo s obzirom na to da nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo imaju obavezu godišnje prijave imovine, u toku februara mjeseca svake kalendarske godine - kazao je Kafedžić.
On je ranije izjavio kako je od formiranja Registra više 360 kažnjenih zbog nedostavljanja podataka o imovini. Njihova imena, dodao je, po zakonu su tajna.
Prema Zakonu, kaznom od 1.000 do 2.500  maraka kaznit će se osoba za kašnjenje u godišnjem prijavljivanju imovine, od 10.000 do 20.000 maraka kaznit će se oni koji ne  prijave imovine prilikom preuzimanja dužnosti, za neprijave imovinu na zahtjev Ureda ili ukoliko ne prijave imovinu poslije udaljavanja sa funkcije.
Registar imovine
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.