open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO FBiH
Ove kategorije imaju privilegiju da im se kod određivanja visine penzije uzima prosjek pet najboljih godina
Redakciji Faktora obratili su se čitaoci pitajući da li je tačno da određene kategorije osiguranika imaju privilegiju da im se kod odlaska u penziju uzima prosjek pet najboljih godina, dok se ostalima obračunava iznos plaće na osnovu cjelokupnog staža.
12.07.2023. u 08:01
get url
text
Papirologija
Papirologija

- Da li je tačno da postoje privilegirani kojima se penzija obračunava na osnovu pet najboljih godina, dakle kada su imali najbolje plaće? Kako je to moguće i po kojem zakonu? Mislim da takvo što nije pravedno prema ostalima kojima se visina penzije izračunava na osnovu plaća tokom tih 40 ili manje godina staža - komentiraju čitaoci.

Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Zakon o policijskim službenicima BiH je predvidio da se kod određivanja visine penzije uzima prosjek pet najboljih godina. Zatim, Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH definirano je da se kod određivanja visine penzije određuje osnovica prema prosjeku plaća u posljednjih pet godina službe - kazao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

Upitali smo da li postoje kategorije kod kojih se, primjera radi, izračunava visina penzije na osnovu pet posljednjih plaća tokom radnog vijeka.

- Nema kategorija kod kojih je pet posljednjih plaća, u smislu pet posljednjih mjeseci, jedini temelj za izračun penzija - govori Kvesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.