open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Ovjerena kandidatska lista za izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 15. sjednici ovjerila kandidatsku listu za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.
07.02.2023. u 14:08
get url
text

Ovjerenu kandidatsku listu sačinjavaju tri kandidata za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH iz Kluba delegata bošnjačkog naroda, Kluba delegata hrvatskog naroda i Kluba delegata srpskog naroda, kako slijedi:

1. Lidija Bradara - kandidat za predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba hrvatskog naroda

2. Refik Lendo - kandidat za predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba bošnjačkog naroda

3. Igor Stojanović - kandidat za predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba srpskog naroda.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dostavila je jučer kandidatsku listu za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH na potvrđivanje i ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

U skladu sa odrebama Izbornog zakona BiH i Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine,  izvršene su sljedeće provjere:

- da li je kandidatska lista podnesena od ovlaštenog predlagača,

- da li su predloženi kandidati na kandidatskoj listi ovjereni u skladu sa odredbama člana 9.13 izbornog zakona BiH i 58c. Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine,

- da li je kandidatska lista podnesena na obrascu utvrđenom od strane Centralne izborne komisije BiH.

S obzirom na to da je kandidatska lista  sačinjena u skladu sa članom 9.13 do  9.15 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i članom 58g. Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je ovjerila navedenu kandidatsku listu, u skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 6) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, saopćio je CIKBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.