open-navfaktor-logo
search
Danas u Banjoj Luci
Ovo je izjava koju su potpisali visoki zvaničnici RS-a: Odbacili sve nadležnosti BiH koje su "nametnute neustavno"
Visoki zvaničnici iz Republike Srpske potpisali su danas izjavu kojom su odbacili sve do sada nametnute zakone i odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH kojima su nadležnosti sa entiteta na državu Bosnu i Hercegovinu "donesene neustavno“.
24.12.2021. u 14:53
get url
text

Izjavu su potpisali predsjednik NSRS, članovi kolegija oba doma Parlamenta BiH iz RS-a i bivši predsjednici parlamenta ovog bh. entiteta, među njima Nedeljko Čubrilović, Mladen Bosić, Ognjen Tadić, Staša Košarac, Dušanka Majkić, Borislav Paravac, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, te Igor Radojičić i Dragan Kalinić.

U izjavi nije navedeno na koje se to tačno nadležnosti misli a koje su donesene "neustavno". 

Čubrilović je rekao da su potpisnici izjave zabrinuti za aktuelne političke procese u Bosni i Hercegovini. Poručio je "da su nametnuti zakoni visokih predstavnika i prijenos nadležnosti na nivo BiH bili mimo Ustava". 

- Neprihvatljivi su dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, a koji su učinjeni suprotno odredbama Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja - navodi se u izjavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.