open-navfaktor-logo
search
Glasanje je zakazano za 23. maj
Ovo je konačna verzija Rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će se izjasniti Generalna skupština UN-a
Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu scenu - simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida. Od toga niko više ne može "pobjeći"
AUTOR: Faktor
18.05.2024. u 09:48
get url
text
Memorijalni centar Potočari - Srebrenica
Memorijalni centar Potočari - Srebrenica
Konačna verziju Rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će raspravljati Generalna skupština Ujedinjenih nacija 23. maja je usaglašena. 
Inicijatori teksta Rezolucije su bile Njemačka i Ruanda. Vlada Crne Gore je podnijela amandmane na tekst.
Rezolucijom se predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. 
U preambuli teksta navodi se da je "krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida individualizovana i da se ne može pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini".
Da bi Rezolucija bila usvojena potrebna je prosta većina članica Generalne skupštine, što je 97 država od ikupno 193.
Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, objavio je tekst konačne verzije Rezolucije. 
- Da ne bude nesporazuma - ovo je konačni tekst Rezolucije o "Međunarodnom danu refleksije i komemoracije genocida 1995. u Srebrenici", koji će se naći pred Generalnom skupštinom UN-a 23. maja 2024. Učinili smo sve što smo znali i mogli. Nećemo stati. Hvala svima koji su bili sa nama - naveo je Lagumdžija.
U tekstu Rezolucije se navodi da Generalna skupština UN-a napominjući da će se 2025. godine obilježiti trideseta godišnjica genocida u Srebrenici, u kojem je izgubljeno najmanje 8.372 života, hiljade raseljenih, porodice i zajednice razorene:
- Odlučuje 11. juli odrediti Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine;
- Osuđuje bez zadrške svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i putem svojih obrazovnih sistema, razvojem odgovarajućih programa, također u sjećanje, prema sprječavanju poricanja i iskrivljavanja te pojave genocida u budućnosti;
- Također, osuđuje bez zadrške radnje kojima se veličaju oni koji su osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid na međunarodnim sudovima, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici;
- Naglašava važnost dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovog dostojnog pokopa, te poziva na nastavak procesuiranja onih počinitelja genocida u Srebrenici koji još nisu izvedeni pred lice pravde;
- Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, prema potrebi, i međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida, uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde;
- Moli glavnog sekretara UN-a da uspostavi program za informiranje pod nazivom "Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije", započinjući svoje aktivnosti pripremama za tridesetu godišnjicu 2025. godine, a također moli glavnog sekretara da ovu Rezoluciju stavi na znanje svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih nacija i organizacijama civilnog društva radi odgovarajućeg obilježavanja;
- Poziva sve države članice, organizacije sistema UN-a, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike, da obilježe Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u spomen i čast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kao i odgovarajuće aktivnosti obrazovanja i podizanja svijesti javnosti.
Lagumdžija je na mreži X gdje je objavio tekst Rezolucije komentirao:
- Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i "zakazivali" pa "otkazivali" nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN-a kao i dok su se "obračunavali" sa "Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995" prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen.
Njima je smetala "samo" jedna riječ: genocid. Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu scenu - simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida. Od toga niko više ne može "pobjeći".
Negatori genocida su počeli i slaviti tvrdeći da se zasjedanje odgađa sve dok se ne otkaže. Za svaki slučaj, eventualno glasanje u kojem bi bili poraženi, počeli su slaviti kao pobjedu.
Ovim putem i časne ljude, kao i dušmane, obavještavam. Danas je usaglašen konačni tekst Rezolucije o kojem će se Generalna skupština UN izjasniti 23. maja 2024.
Do tada ćemo biti najbolja verzija nas samih. Učinit ćemo sve što možemo - kao i prethodnu godinu!
Danas usaglašena konačna verzija Rezolucije, koja će se naći pred svim članicama UN-a u idući četvtak, nas je dovela do još kvalitetnijeg "upeglanog" teksta sa dva amandmana koja su postali sastavni dio dokumenta o kojem će se glasati.
Prvi izbija argumente lažnim patriotima koji promoviraju nepostojeću krivicu "genocidnih naroda"! Tekst glasi: "Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini".
Drugi ukazuje na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto EU nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama.
Tekst glasi: "Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini." - naveo je Lagumdžija. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.