open-navfaktor-logo
search
Suljagić iz Stockholma
"Ovo je kraj Nobelove nagrade za književnost, ovo je napad na naše pravo na postojanje"
Švedska kraljevska akademija je donijela tu odluku iz samo jednog razloga: zato što je vjerovala da to može uraditi bez posljedica, jer je riječ o instituciji u kojoj je očigledno uvriježen stav da muslimani i Islam ne pripadaju u Evropu-izjavio je Suljagić
10.12.2019. u 17:36
get url
text

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, smatra da dodjela nagrade Peteru Handkeu nije ništa drugo do kanonizacija negiranja genocida.

-Švedska kraljevska akademija je donijela tu odluku iz samo jednog razloga: zato što je vjerovala da to može uraditi bez posljedica, jer je riječ o instituciji u kojoj je očigledno uvriježen stav da muslimani i Islam ne pripadaju u Evropu-izjavio je Suljagić za Anadolu Agency (AA) iz švedskog Stockholma gdje je danas upriličena dodjela Nobelove nagrade.

Poručio je da je "to institucionalni ekstremizam identičan Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU)".

-Međutim, zahvaljujući preživjelima, građanima BiH i našim prijateljima cijela ova mučna afera se pretvorila u potpunu katastrofu ne samo za Akademiju, nego i za Švedsku. Ovo je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost-naglasio je Handke.

Podsjetio je da je Handke posljednjih 20 godina, u svakoj mogućoj prilici ponavljao bolesne laži.

-Inače, vjerujem da se radi o mentalno bolesnoj osobi - da su žene koje su u Srebrenici izgubile najmilije to ustvari izmislile. Riječ je o potpuno novoj mjeri neljudskosti. Bit ću na protestima i zajedno sa grupom majki, supruga, sestara i djece ubijenih u Srebrenici reći da nas nikad neće ušutkati. Ovo je napad na našu historiju, napad na naše iskustvo i napad na naše pravo na postojanje- poručio je Suljagić iz Stockholma. 

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodjela Nobela Handkeu na Kosovu i u regionu izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je danas u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.