open-navfaktor-logo
search
Radi se selekcija
Ovo je krajnji rok za isplatu jednokratne pomoći od po 300 i 600 KM najugroženijim domaćinstvima u FBiH
Iako je prvobotno bilo planirano da se pomoć Evropske unije domaćinstvima najviše pogođenim inflacijom u Federacije BiH podijeli u prvoj polovini ove godine, to se nije dogodilo. Pomoć će po domaćinstvu iznositi 300 KM i 600 KM, a dobit će je najugroženiji i krajnji rok za isplatu je april naredne godine. 
10.07.2023. u 16:55
get url
text

Uz konstataciju da se iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike navodi kako se pomoć EU-a namijenjena za najugroženija domaćinstva može očekivati u predstojećoj sezoni, pitali smo ministra Adnana Delića zar prvobitno projektom nije predviđena pomoć za proteklu grijnu sezonu.

Građane osloboditi prijava 

- Zar je važno za šta je bila predviđena kada nije realizovana na vrijeme? Evropska unija je dala novac Vladi Federacije Bosne i Hercegovine koja nije realizovala podjelu pomoći do isteka mandata (Bosna i Hercegovina je sporazum za IPA 2023 potpisala u februaru ove godine). Kako program pomoći nije realizovan, mi smo kao nova vlada to naslijedili.

Usvojili smo Program utroška sredstva koji je usaglašen sa zahtjevima Delegacije EU-a i trenutno radimo na pripremi tehničke infrastrukture u saradnji sa UNDP-om kako bi sa jedne strane oslobodili građane prijava i dostave dokumentacije i korištenjem podataka koje imamo u našim institucijama i njihovim filtriranjem shodno Programu utroška sredstava, ubrzali proces - navodi Delić i dodaje:

- Pokušajte sagledati situaciju u kojoj bi, da idemo sistemom prijava, imali više stotina hiljada prijava koje sadrže svu neophodnu dokumentaciju koja je uvijek obimna jer takvi su nam propisi i sve te prijave bi trebalo zaprimiti, protokolisati, oformiti komisije koje će to pregledati... To bi trajalo beskrajno dugo.

Automatiziranjem ovog procesa smanjujemo maksimalno utjecaj ljudskog faktora u izboru potencijalnih korisnika. To je zahtjev EU-a, transparentan, dobro kontrolisan proces dodjele koji će omogućiti da sredstva odu do onih koji doista jesu najugroženiji shodno podacima kojima raspolaže Federacija.

Osvrnuo se na pitanje zašto se kod treće kategorije ugroženih, tačnije penzionera, traži podatak za penziju iz decembra 2022. godine, a pomoć se odnosi na kraj 2023. godine.

- Što se tiče podataka koji se uzimaju kao referentna vrijednost, oni su upravo tu zato što se mora uzeti jedna referentna tačka kako bi se moglo početi s filtriranjem podataka. S obzirom na to da je Program revidiran prije novog usklađivanja penzija u 2023, nije činilo nikakvu razliku i da smo uzeli kao početnu tačku bilo koji mjesec do pripreme materijala za Vladu FBiH - odgovara Delić.

Ovo je pomoć za najugroženije 

Zatražili smo pojašnjenje da li je tačno da iako u porodici muž i žena imaju najniže penzije i žive sa dvoje djece od kojih recimo jedno radi za minimalnu plaću, neće imati pravo na pomoć.

- U društvu postoje ugroženi, ugroženiji i najugroženiji. Ovo je pomoć za najugroženije, a sredstva su ograničena na 64 miliona, pa shodno tome u kategorijama ugroženih, ugroženijih i najugroženijih biramo do 110.000 najugroženijih domaćinstava i svakako će u odnosu na ugrožene prednost imati ugroženiji, a u odnosu na njih oni koji su najugroženiji - rekao je Delić.

Pojašnjava kako je pomoć jednokratna i iznosi 300 KM i 600 KM, ovisno o kategoriji, a shodno Programu utroška sredstva koji je objavljen na stranici Ministarstva.

- Bit će podijeljena čim se završi proces selekcije podataka. Koliko će trajati, u ovom trenutku ne znamo jer se trenutno radi na nadogradnji softwera preko kojeg će se vršiti podjela. Krajnji rok koji je definisan sporazumom sa EU-om je april 2024. Ministarstvo je sve poduzelo da se sredstva doznače na račune krajnjih korisnika ranije, a koliko ćemo u tome uspjeti, saznat ćemo svi zajedno kad se pomoć realizuje. Dakle, naša zvanična informacija je da će pomoć biti podijeljena tokom grijne sezone 23/24 - navodi Delić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.