open-navfaktor-logo
search
Priznanje
Ovo je najbolja doktorica porodične medicine u HNK
Dva su kriterija po kojima je izvršen izbor najboljeg ljekara
29.10.2019. u 12:50
get url
text

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona dodijelio je u utorak dr. med. spec. porodične medicine Marneli Palameti priznanje za najboljeg ljekara porodične medicine, a njenom timu priznanje za najbolji tim porodične medicine za 2018./2019. u HNK. 

- Planom rada Zavoda za 2019. godinu, a u sklopu cilja povećanja pokrivenosti verificiranim timovima porodične medicine, prvi put planirana je aktivnost izbora najboljeg ljekara porodične medicine u HNK, odnosno najboljeg tima porodične medicine u ovom kantonu - istaknuo je direktor kantonalnog ZZO-a Rade Bošnjak koji je i dodijelio ove odgovorne titule.

Kako je naveo, strateško opredjeljenje i jedna od temeljnih zadaća Zavoda je jačanje primarne zdravstvene zaštite (PZZ), s usmjerenjem na razvoj porodične medicine.

- U tom su smislu već nekoliko godina finansijskom planom Zavoda planirana nagradna sredstva za jačanje primarne zdravstvene zaštite, odnosno porodične medicine. Tako je za prošlu godinu izdvojeno 700.000 maraka, a ove godine 1.400.000  maraka, dok se za iduću nadamo da će biti još prostora povećanju tih sredstava - dodao je Bošnjak.

Dr. Palameta, kojoj je dodijeljena titula najboljeg ljekara, zahvalila je na dodijeljenom priznanju u svoje ime i uime tima.

- Drago mi je da je Zavod prepoznao važnost primarne zdravstvene zaštite, posebno porodične medicine i vjerujem da je ovo priznanje za sve naše porodične ljekare koji se svakodnevno zalažu za svoje pacijente - rekla je dr. Palameta.

Prema riječima direktora Doma zdravlja Marija Kordića, ovo je očekivana nagrada jer u zadnje tri godine predano uz pomoć Zavoda, rade na projektu podizanju kvalitete u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

- Dom zdravlja ima 38 timova na 18 lokacija i svi jednako i dobro rade, a tim dr. Marnele je jedan kotačić koji pokreće cijeli primarni sistem u našem gradu jer se bavimo zdravljem 58 hiljada osiguranika - kazao je dr. Kordić i dodao da će se truditi opravdati ovo priznanje.  

Direktoru mostarskog Doma zdravlja dodijeljena je novčana nagrada u iznosu od 2.000 maraka koju će Dom zdravlja moći utrošiti isključivo u svrhu edukacije tima na čijem čelu je najbolji ljekar.

Dva su kriterija po kojima je izvršen izbor najboljeg ljekara, i to ostvareni rezultati rada sukladno QI (pokazatelji kvalitete) i KPI (ključni pokazatelji izvedbe), te anonimno anketiranje osiguranika.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.