open-navfaktor-logo
search
Šta je tražio
Ovo je pismo koje je Refik Lendo poslao Izetbegoviću, Čoviću i Nikšiću
Refik Lendo (SDA), član rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno budući predsjednik ili potpredsjednik FBiH, kazao je danas na konferenciji za medije da je poslao pismo predsjednicima stranaka SDA, SDP-a i HDZ-a, u kojem od njih traži da sjednu i da se dogovore u vezi s formiranjem buduće Federalne vlade te da se nakon toga može postići dogovor između njega, Lidije Bradare i Igora Stojanoviće u vezi s tim ko će biti predsjednik Federacije. 
17.02.2023. u 13:54
get url
text

Lendino pismo Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nerminu Nikšiću prenosimo u cijelosti: 

Poštovani,

kao što vam je poznato, u četvrtak 16. februara 2023. godine je izvršen izbor novog rukovodstva izvršne vlasti Federacije Bosne i Herceovine potvrđivanjem imenovanja Lidije Bradare (HDZ), Refika Lende (SDA) i Igora Stojanovića (SDP) za funkciju predsjednika /potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Poznato vam je da se prema Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika mora obaviti dogovorom između troje izabranih kandidata.

Shodno tome, uputio sam pismo gospođi Bradari i gospodinu Stojanoviću u kojem sam im predložio da u petak, 24. februara 2023. godine, sa početkom u 10 sati, u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održimo sastanak na kojem bismo razmatrali pitanja izbora predsjednika/potpredsjednika Federacije i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Kako bi proces izbora i imenovanja bio omogućen, neophodan je politički dogovor. Podsjetiću vas da su od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma do danas Vladu Federacije Bosne i Hercegovine činile, prije svega, one političke stranke na čiji prijedlog su birani predsjednik i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju, to su SDA, SDP i HDZ, sa svojim partnerima.

Nikada do sada izbor predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine nije obavljen bez cjelovitog političkog dogovora koji podrazumijeva i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te se nikada nije desilo da u tom dogovoru ne učestvuju stranke koje imaju predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako bi sastanak čije je održavanje predloženo za petak 24. februar 2023. godine bio produktivan, pozivam vas da obavite neophodne političke razgovore o uspostavi vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, te napravite sporazum o pitanjima izbora predsjednika, premijera i članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Pismo Igoru Stojanoviću i Lidiji Bradari možete vidjeti ispod: 

  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.