open-navfaktor-logo
search
Opći izbori
Ovo su imena budućih zastupnika u Parlamentu BiH
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je konačne rezultate Općih izbora 2022. godine, a već je postalo i jasno ko je od političara osvojio mandate. 
23.10.2022. u 11:54
get url
text
Dom naroda PSBiH

U Parlamentu Bosne i Hercegovine ispred SDA mandate su dobili Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Safet Kešo (kompenzacijski mandat), Šerif Špago i Edin Ramić (kompenzacijski mandat).

SDA je za Parlament BiH osvojila ukupno 243.413 glasova.

HDZ će imati četiri mandata u PSBiH. Mandate su osvojili Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić (kompenzacijski mandat). HDZ je za ovaj nivo vlasti osvojio ukupno 137.340 glasova.

SDP će imati pet zastupnika u državnom parlamentu, a to su Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović i Rejhana Dervišević. SDP je osvojio ukupno 129.499 glasova.

Demokratska fronta osvojila tri mandata. Mandate su dobili Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović (kompenzacijski mandat). Ukupno je DF osvojio 101.713 glasa.

Narod i pravda imat će tri zastupnika u PSBiH. Regularni mandat ispred NiP-a osvojio je Denis Zvizdić, dok su Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović dobili kompenzacijske mandate. NiP je za ovaj nivo vlasti osvojio ukupno 79.555 glasova.

Naša stranka imat će dva zastupnika u državnom parlamentu, a to su Sabina Ćudić i Predrag Kojović koji je dobio kompenzacijski mandat. Naša stranka osvojila je ukupno 49.481 glas.

NES će  također imati dva zastupnika, a to su Zlatko Miletić (kompenzacijski mandat) i Jasmin Emrić. NES je osvojio 47.157 glasova.

SNSD je osvojio šest mandata. Mandate su dobili Zoran Tegeltija, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić. Ova stranka za ovaj nivo vlasti osvojila je 255.515 glasova.

SDS će imati dva zastupnika u državnom parlamentu, a to su Darko Babalj i Mladen Bosić. SDS je za ovaj nivo vlasti osvojio 112.250 glasova.

PDP će također imati dva zastupnika, a to su Branislav Borenović i Mira Pekić (kompenzacijski mandat).

Stranka za Pravdu i red imat će jednog zastupnika, a to je Nenad Grković (kompenzacijski mandat).

DEMOS je također dobio jedan kompenzacijski mandat koji je pripao Čedomiru Stojanoviću, kao i Ujedinjena srpska gdje je mandat pripao Milanu Petkoviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.