open-navfaktor-logo
search
Bira se danas
Ovo su imena svih kandidata za novu Vladu USK, poznato i ko će biti predsjedavajući Skupštine
Stranke koje su dogovorile formiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK), odnosno SDA, NES, DF i Stranka za BiH, utvrdile su sva imena kandidata za članove buduće Vlade Unsko-sanskog kantona.
15.03.2023. u 09:09
get url
text

VEZANI TEKST - Dogovorena nova vlast u USK, sutra o imenima ministara

Posljednje ime utvrđeno je jutros a danas Skupština Unsko-sanskog kantona treba da potvrdi novu Vladu USK.

Premijer USK ostat će NES-ov Mustafa Ružnić, a iz NES-a u Vladi USK ostaje i Muris Halkić kao ministar zdravstva. Iz ove stranke, kako nam je rečeno, kandidovani su i Adis Džanić za ministra poljoprivrede, dok bi novi ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša trebao biti Senad Dizdarić. 

Nadalje, Stranka za BiH odlučila je na poziciji ministrice privrede ostaviti Samru Mehić.

I DF je dostavio imena svoja dva kandidata za ministre i radi se o Edvinu Alijanoviću koji je kandidat za ministra obrazovanja, te o Božidaru Živku koji je kandidat za ministra unutrašnjih poslova.

Iz SDA su, kako nam je potvrđeno, kandidovani Esad Bašagić za ministra za pitanje boraca, zatim Sanel Mahić za ministra finansija, te Dragan Polimanac za ministra pravde. 

Skupština Unsko-sanskog kantona danas će prvo izabrati predsjedavajućeg koji će doći iz Kluba Bošnjaka, a dogovoreno je da to bude Jasmin Musić, zastupnik SDA u Skupštini USK. Zatim predsjedavajući treba imenovati mandatara, to je Mustafa Ružnić, a potom Skupština treba potvrditi sastav nove Vlade USK. 

Stranke koje su dogovorile novu vlast u Skupštini imaju 20 od 30 zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.