open-navfaktor-logo
search
Ukupno 16 ministarstava
Ovo su ministri koji će činiti novu Vladu RS-a
Entitet Republika Srpska u srijedu 21. decembra trebala bi dobiti novu Vladu.
18.12.2022. u 16:53
get url
text

Među imenima ministara, za sada, nema Dragana Lukača, Natalije Trivić, Antona Kasipovića..., a pojavila su se nova imena poput Nine Bukejlović.

ATV je objavila imena ministara:

Na čelu Ministarstva finansija ostaje Zora Vidović (SNSD), a svoju poziciju u Ministastvu energetike i rudarstva zadržava i Petar Đokić (SP).

Na čelu Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite i Alen Šeranić (SNSD), dok Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zadržava Senka Jujić (NPS).

Zlatan Klokić (SNSD) također zadržava poziciju ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Ministastvo unutrašnjih poslova RS vodit će Siniša Karan (SNSD), a Ministartsvo rada i boračke zaštite Dragoslav Kabić (SNSD).

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preuzima Savo Minić (SNSD), a Željko Budimir (SNSD) dolazi na čelo Ministartsva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Nedeljko Čubrilović (DEMOS) preuzima Ministarstvo saobraćaja i veza, dok Ministarstvo privrede i preduzetništva voditi Diko Cvjetinović (NPS).

Ministarstvo pravde preuzima Miloš Bukejlović (SNSD), a Ministarstvo prosvjete i kulture Željka Stojčić (SNSD).

Na čelu Ministasrstva trgovine i turizma bit će Sevlid Hurtić (Pokret za državu).

Kako navodi ATV Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvo porodice omladine i sporta pripast će Ujedinjenoj Srpskoj i Socijalističkoj partiji, a na tim pozicijama moraju se naći ministri iz reda Hrvata i Bošnjaka.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, je nakon sastanka ove političke partije sa koalicionim partnerima najavio da će nova Vlada RS sadržavati 10 novih imena od ukupno 16 ministarstava.

- Postigli smo dogovor šta treba Vlada da podrazumijeva i imamo potpuno uređenu listu imena u samoj Vladi, a na mandataru je da odredi da li je to dobro ili nije. U srijedu će Narodna skupština RS na prijedlog mandatara izabrati novu Vladu. Bit će oko 10 novih imena u novoj Vladi. Tu su predstavnici političkih partija, ali i onih koji nisu u političkim partijama. Od 16 ministarstava, osam je predviđeno za Srbe, pet za Bošnjake i tri za Hrvate. Moramo da vodimo računa i o teritorijalnoj raspodjeli – naglasio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.