open-navfaktor-logo
search
Brošura
Ovo su najvažniji zaključci iz presuda za zločine tokom opsade Sarajeva
Povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva, Udruženje žrtava i svjedoka genocida uradilo je sažetak presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) koje se odnose na zločine u opkoljenom Sarajevu.
31.03.2022. u 09:25
get url
text

Brošura sadrži najvažnije pravosnažne i konačne zaključke MKSJ/MICT o opsadi Sarajeva i to iz četiri presude.

- Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stanislavu Galiću izrečena je doživotna kazna zatvora, a Dragomiru Miloševiću kazna od 29 godina - navedeno je u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Presude protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Stanislava Galića i Dragomira Miloševića sadrže hronologiju događaja u vezi sa opsadom Sarajeva od 1992. do 1995., karakter i ciljeve opsade Sarajeva, konkretne incidente snajperskog djelovanja i granatiranja, opće dokaze o karakteru granatiranja i snajperskog djelovanja, zaključke o planovima, pripremama, političkoj i vojnoj kontroli opsade, učešću i doprinosu SRJ/Srbije u stvaranju i podržavanju opsade, zaključke o značaju Sarajeva za političko i vojno rukovodstvo Srba, zaključke da je opsada Sarajeva zločin protiv čovječnosti koji se realizirao preko Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) i zaključke o krivičnoj odgovornosti.

U saopćenju je navedeno da su zaključci iz navedenih presuda važni i zbog mogućnosti da svako može da se upozna i da sazna kako i na koji način su donesene presude o zločinima u Sarajevskoj opsadi, a riječ je o teškom i mukotrpnom sudskom poslu s desetinama hiljada dokaza i stotinama svjedoka.

- Više od 25 godina je trajala pravna borba na ICTY/MICT gdje su strane u postupku prezentirale svoje argumente u optuživanju ili odbrani presuđenih ratnih zločinaca. Koristili smo samo zaključke iz pravosnažnih presuda koji se odnose na zločine počinjene u opsadi Sarajeva - navedeno je u saopćenju.

Dodano je kako će javnost moći saznati na koji način su se branili ratni zločinci.

- Kako su tvrdili da je grad Sarajevo bio legitimna vojna meta, da građani Sarajeva nisu bili civili, da Sarajevo nije bilo u opsadi i da je opsada ustvari bila sprovedena od legalnih organa RBiH, da su Markale i većina napada na građane Sarajeva putem kampanje snajperisanja i granatiranja ustvari bili samonapadi-napadi građana Sarajeva na same sebe, da su granate bile podmetnuti eksploziv na pijacama, trgovima, u našim kućama i školama, da se nogomet u opkoljenom gradu nije smio igrati bez odobrenja FIFA-e, rekli su, ratni zločinci, u suđenjima da je opsada izmišljena i da nije počinjen zločin nad građanima Sarajeva - navedeno je u saopćenju.

U brošuri su izdvojeni i stavovi više od 30 sudija ICTY/MICT iz pravosnažnih postupaka za opsadu u kojima su analizirali i svjedoke odbrane. Podsjećaju da su svi proglašeni nepouzdanim i nerelevantnim i čak povezani sa zločinima u Sarajeva.

- Ukazali smo na dijelove u kojima jasno navode imena odgovornih komandanata i izvršilaca zločina, organizacione strukture, subordinacije i sistem djelovanja snajperista i minobacačlija i konkretna imena. Oni žive sa nama, sigurni i zaštićeni od progona u BiH - navedeno je u saopćenju.

U brošuri i zaključcima javnost može pročitati i razna svjedočenja o brutalnim ubistvima, ponašanjima predstavnika međunarodne zajednice i hrabrosti svjedoka da svjedoče pred sudom.

- Svjedoci su heroji ovih presuda. Saznat ćete da su među tim svjedocima herojima i ekipa stručnjaka institucija R BiH koji su vršili uviđaje u najtežim okolnostima i onda hrabro višestruko svjedočili pred ICTY/MICT. Saznat ćete i koliko je bio predan rad istražitelja i tužioca ICTY/MICT i naših institucija koje su sarađivale sa ICTY/MICT - navedeno je u saopćenju.

Pojasnili su kako brošuru izdaju u povodu 30 godina opsade za koju nema u BiH niti jedne optužnice, pa čak nema ni istrage.

- Brošura je i pokušaj da se animira Tužilaštvo BiH i tužioci u BiH koji trebaju samo da pročitaju presude ICTY/MICT i stave u prioritet Anex B Revidirane strategije po kojoj su više od 300 predmeti A liste prioritet i među kojima su i snajperisti kao i osobe odgovorne za opsadu. Tragična i neprihvatljiva činjenica da čekamo i da ćemo još čekati da vinovnici zločina opsade Sarajeva odgovaraju, a možda su se 'jučer ' nalazili na nekom "svjetskom ratištu" a već danas se nalaze u Ukrajini ili čekaju priliku da opet zapucaju i siju smrt po Sarajevu - navedeno je u saopćenju Udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.