open-navfaktor-logo
search
Mnoštvo pitanja
Ovo su pravila izbora (pot)predsjednika FBiH, kako se odlučuje ko će na koju funkciju?
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 16. februara će se izjašnjavati, tačnije glasati o listi kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine.
14.02.2023. u 17:00
get url
text

Na jedinstvenoj listi su imena Lidije Bradare, Refika Lende i Igora Stojanovića, kandidata za predsjednika / potpredsjednike FBiH iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.

Lista se ne može "raspakivati" 

Niz je pitanja koja se nameću prije nego se zastupnici izjasne o listi. Recimo, šta ukoliko Zastupnički dom ne izglasa kandidate ili recimo kada ih izglasa, po kojem principu će se troje kandidata dogovoriti ko će biti predsjednik Federacije BiH....

- Kao što je poznato, pred zastupnicima će se naći jedna lista sa tri kandidata. Ne može se pojedinačno glasati za svakog kandidata, dakle, lista se ne može raspakivati. Prilično je vjerovatno da će se kandidati izglasati jer ne treba im 50 ruku za to - govori nam Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

Zastupnički dom broji 98 zastupnika i to je najviše zakonodavno tijelo u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ukoliko Zastupnički dom FBiH ne odobri listu kandidata u roku, lista koju sačinjavaju kandidati koji su prilikom predlaganja dobili najveću podršku u odgovarajućim klubovima u Domu naroda FBiH, prosljeđuje se Domu naroda i kandidati sa te liste će se smatrati izabranim ukoliko ta lista bude odobrena samo u Domu naroda FBiH.

Nužan politički dogovor

- Prvo pitanje nakon izbora je ko će biti predsjednik Federacije. Ljudi se moraju u vezi s tim dogovoriti. Ako se ne dogovore, Zastupnički dom će odlučivati ko će biti predsjednik Federacije BiH. Niko to ne spominje. Piše da se moraju dogovoriti. Ne mogu tamo "dva - jedan" izglasati presjednika. To bi morao biti politički dogovor ko će biti predsjednik FBiH, da sve troje kažu, primjera radi: Slažemo se da Igor Stojanović bude predsjednik FBiH - pojašnjava nam Hadžiavdić.

Ukoliko se uspiju dogovoriti, onda predsjednik FBiH predlaže Vladu Federacije BiH.

- Ne predlaže mandatara za Vladu FBiH jer u Federaciji nema mandatara, već predlaže kompletnu Vladu Federacije BiH od 17 članova - govori Hadžiavdić.

Pristanak na predloženi sastav Vlade FBiH moraju dati oba potpredsjednika FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.