open-navfaktor-logo
search
Svestrani i uspješni
Ovo su savjetnici koje je federalna ministrica Jasna Duraković angažirala, biografije su im veoma živopisne
Sa dolaskom nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nepisano je pravilo da federalni ministri imenuju i svoje savjetnike. Doduše jedna broj ministara nije angažirao niti jednog novog savjetnika o čemu smo ranije pisali.
26.06.2023. u 12:08
get url
text
Jasna Duraković
Jasna Duraković

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković nije među njima, ona je angažirala troje savjetnika čije su biografije više nego živopisne.

Riječ je o svestranim ličnostima koje su se ostvarile na više polja. Tako je savjetnica za ekonomska i pravna pitanja i instruktorica u klizanju, rolerka.

Savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je organizirao i presjedavao desecima naučnih skupova na skoro svim kontinentima svijeta, najvećim u New Orleans u SAD-u 2018. sa 20.000 učesnika. Predsjednik je i organizator prvog kongresa profesora njemačkog jezika subsaharne Afrike sa ciljem jačanja žena u obrazovnom procesu ove regije...

- Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković angažirala je u Ministarstvu tri savjetnika, i to Seida Masnicu, savjetnika za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije. Belmu Trajkov, savjetnicu za ekonomska i pravna pitanja, i Benjamina Hedžića savjetnika za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje - navode iz ministarstva.

Zatraživši kraće biografije svakog od angažiranih savjetnika navedeno je kako je Seid Masnica vanredni profesor iz područja društvenih nauka, polje informacijske i komunikacijske nauke, grana komunikologija.

- Univerzitetski profesor, dugogodišnji urednik i producent na BHRT-u. Uporedo sa aktivnim uredničkim angažmanom na BHRT-u, predavač je na nekoliko univerziteta u BiH na katedrama za novinarstvo, kulturologiju, komunikologiju, poslovno komuniciranje, te međunarodne odnose i diplomatiju. Matični mu je Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru – Fakultet humanističkih nauka/ Odsjek za komunikologiju.

Naučno zanimanje su mu mediji, odnosi s javnošću i poslovno/korporativno komuniciranje. Magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na naučnom studiju Komunikologije na temu: "Interpersonalna komunikacija u gradu Mostaru", a doktorsku tezu odbranio je na Univerzitetu Džemal Bijedić na Fakultetu humanističkih nauka iz oblasti korporativnog komuniciranja na temu: "Suodnos interne i interpersonalne komunikacije u savremenim bh. kompanijama" - navode iz Ministarstva.

Seid Masnica 

Dodaju kako je Masnica specijalizirao na desecima prestižnih institucija u zemlji i inostranstvu, između ostalih na Voice of America u Washingtonu – "Business and Economy Reporting", te Strazburu, Francuska - "Digitalization public broadcasting services programs and leadership and media management"...

Savjetnica za ekonomska i pravna pitanja u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Belma Trajkov diplomirana je pravnica sa položenim pravosudnim ispitom.

Navode kako ima dugogodišnje iskustvo u tijelima javne uprave – sekretarka Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo (februar 2020-16.05.2023), te sekretarka Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (april 2017-februar 2020). U istom ministarstvu radila je i kao stručna savjetnica za projekte iz oblasti rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica (novembar 2016-april 2017), odnosno kao stručna savjetnica za izradu propisa i upravno rješavanje (septembar 2016-novembar 2016)...

- Prethodno je u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine - Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine radila kao stručna savjetnica za normativnopravne poslove (novembar 2015-septembar 2016) i kao viša stručna saradnica za interne propise i usklađivanje (juni 2012-novembar 2015), sa sigurnosnom dozvolom za pristup tajnim podacima stepena "Povjerljivo".

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine - Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini Trajkov je radila kao viša samostalna referentica za javne nabavke (septembar 2010-juni 2012) te kao viša stručna saradnica za opće, pravne i personalne poslove (juli 2009-august 2010). Također, sa radnim iskustvom u privredi i advokaturi - kažu u Ministarstvu.

Naveli su, između ostalog, kako je Trajkov predsjednica Rolersko-borderskog kluba LUP i generalni sekretar Skateboarding i rolerskog saveza FBiH.

Belma Trajkov 

- Izuzetno sportski aktivna u umjetničkom klizanju na ledu i umjetničkom rolanju, te kao instruktorica klizanja i nacionalni sudija u umjetničkom klizanju na ledu - rečeno je iz Ministarstva.

Benjamin Hedžić, savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu, rođen je 1977. godine u Doboju. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Germanistika. Specijalistički studij iz oblasti Didaktike nastave njemačkog jezika završio na Univerzitetu u Kaselu u Njemačkoj, doktorand je teorije nastave na Univerzitetu u Zagrebu.

- Osam godina Hedžić je direktor Gimnazije Obala Sarajevo, u čijim okvirima je proveo destke projekata za mlade i iz oblasti obrazovanja. Mnogi on njih i u internacionalnim kontekstima. Nekoliko puta nagrađen kao profesor njemačkog jezika. Godine 2022. dobio nagradu za najboljeg direktora regije. U mandatu direktora Gimnazija Obala u Sarajevu od Američke ambasade nagrađena kao "Najdemokratičnija škola u BiH". Licencirani multiplikator i predavač teorije nastave pri Goethe Institutu u BiH i u Centrali za nastavu njemačke vlade.Tri godine bio voditelj stručnog tima u reformi obrazovanja Kantona Sarajevo - kažu u Ministarstvu i dodaju:

- Od 2021. godine predsjednik najvećeg svjetskog udruženja profesorica i profesora njemačkog jezika sa sjedištem u Njemačkoj. Pod čijim upravljanjem se nalazi oko 250.000 profesorica i profesora iz 96 zemalja svijeta. Autor je desetaka naučnih i stručnih članaka, nastavnih i kurikulularnih programa kako u BiH tako i u zemljama njemačkog govornog područja.

Organizirao je i presjedavao desecima naučnih skupova na skoro svim kontinentima svijeta, najveći u New Orleans u SAD-u 2018. sa 20.000 učesnika, a posljednji 2022. sa skoro 3.000 učesnika na Univerzitetu u Beču 2023.

Predsjednik je i organizator prvog kongresa profesora njemačkog jezika subsaharne Afrike sa ciljem jačanja žena u obrazovnom procesu ove regije.

Benjamin Hedžić 

Predsjedava Interresornom obrazovnom komisijom Njemačke, Austrije, Švicarske i Luksemburga.

Hedžić se bori za prava mladih na bezbrižno obrazovanje i višejezičnost, kao i za jednakopravnost profesorica u mnogim zemljama svijeta, gdje su prava žena i manjina ugrožena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.