open-navfaktor-logo
search
Bez predstavnika opozicije
Ovo su zaključci o prijenosu nadležnosti koje je usvojila NSRS
Na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojena je Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o prijenosu nadležnosti sa s nivoa BiH na nivo entiteta.
10.12.2021. u 21:00
get url
text

Opozicija je ranije napustila sjednicu, a glasala su 52 zastupnika od čega je njih 49 podržalo zaključke.

Usvojeni su sljedeći Zaključci u vezi Informacije o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH:

1. Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

2. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske.

3. Zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na institucije BiH neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz tačke 2. ovih zaključaka.

Zaključci su usvojeni na prijedlog predsjednika Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i klubova zastupnika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Zastupničke grupe NDP.

Usvojeni su sljedeći Zaključci u vezi Informacije o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja:

1. NSRS usvaja Informaciju o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja.

2. NSRS povlači saglasnost koju je Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, broj 01-1005/03, od 30. oktobra 2003. godine ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 95/03), dala da se nadležnost iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema porezne politike (član 68. stav 3. tačka 7. Ustava Republike Srpske) prenese na Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se omogućilo razmatranje i usvajanje Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

3. NSRS povlači saglasnost koju je Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, broj 01-1005/03, od 30. oktobra 2003. godine ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 95/03), dala Vladi Republike Srpske da može zaključiti Sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

4. NSRS zadužuje Vladu Republike Srpske da povuče saglasnost na Sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, koji su dana 5. decembra 2003. godine, u prisustvu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, potpisali premijeri entitetskih Vlada.

5. NSRS zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske Zakon o porezu na dodatu vrijednost u Republici Srpskoj i Zakon o akcizama Republike Srpske.

6. Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o Upravi za indirektno oporezivanje, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o porezu na dodatu vrijednost i Zakon o akcizama u BiH neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrijednost u Republici Srpskoj i Zakona o akcizama Republike Srpske, piše N1

Zaključci su usvojeni na prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i klubova zastupnika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Zastupničke grupe NDP.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o pravosudnim institucijama BiH.

Usvojeni su sljedeći Zaključci u vezi Informacije o pravosudnim institucijama BiH:

1. NSRS usvaja Informaciju o pravosudnim institucijama BiH.

2. NSRS povlači saglasnost koju je Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, broj 01-165/04, od 25. februara 2004. godine ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 24/04), dala Vladi Republike Srpske za potpisivanje Sporazuma o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

3. NSRS zadužuje Vladu Republike Srpske da povuče saglasnost na Sporazum o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, koji su 11. marta 2004. godine potpisali predsjednici vlada oba entiteta i 18. marta 2004. godine ministar pravde BiH.

4. NSRS zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

5. Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

Zaključci su usvojeni na prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i klubova zastupnika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Zastupničke grupe NDP.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti:

1. NSRS usvaja Informaciju o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti.

2. NSRS povlači saglasnost na Odluku, broj 01-511/05 od 30. augusta 2005. godine ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 82/05) i Odluku o davanju ovlašćenja Vladi Republike Srpske da potpiše Sporazum o prijenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH sa Vladom Federacije BiH, broj 01-824/05 od 28.12.2005. godine ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 117/05).

3. NSRS zadužuje Vladu Republike Srpske da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH potpisan sa Vladom Federacije BiH.

4. NSRS zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti.

5. Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine, Zakon o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Zakon o obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine i Zakon o državnoj agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti.

Zaključci su usvojeni na prijedlog predsjednika Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i klubova zastupnika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Zastupničke grupe NDP.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o ustavnim principima u kojoj se, između ostalog navodi, da su svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik u BiH neustavni, jer nisu doneseni po predviđenoj ustavnoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini.

Deklaracija je usvojena na prijedlog predsjednika Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i klubova zastupnika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP.

Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.