open-navfaktor-logo
search
Javašluk SDA i SDP-a
Ovoga se "ne sjećaju" u Skupštini KS: ZOI grcao u dugovima, Stojanović "savjetovao" direktora za 2.200 KM
Hasanefendića tokom rasprave spomenuo samostalni zastupnik Fahrudin Pecikoza koji je podsjetio da je urušavanje ZOI-ja '84 krenulo davno, da nisu samo Midhat Hubijar ili Nevres Alispahić krivci za loše stanje, da se ne treba sve adresirati samo jednoj stranci SDA, već da je tu bio i SDP-ov direktor
01.10.2019. u 09:40
get url
text

Burna, na trenutke i  veoma mučna rasprava, koja je prelazila čak i u personalna vrijeđanja zbog čega su zastupnici SDA napustili sjednicu, jučer se odvijala u skupštinskim klupama Kantona Sarajevo kada se razmatrao izvještaj o poslovanju KJP ZOI'84.

Među zastupnicima koji su diskutovali o ovoj tački dnevnog reda prilično govorljiv je bio i SDP-ov Igor Stojanović. Govorio je i on o "kriminalu u ZOI-ju '84, o investicijama, o kadrovima koji su se neselektivno zapošljavali, o tome da je preduzeće četiri godine na minimalcu" i podržavao predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića u svim njegovim 15-minutnim solo tačkama. Predložio je Stojanović i da se kredit podigne da bi se ZOI'84 podigao na noge, da se izađe sa jasnim planom da li se spremno ući u ozbiljnu finansijsku investiciju ili čak i ugasiti preduzeće što je predložio aktuelni direktor Kenan Magoda.

Međutim, zanimljivo je da Stojanović niti jednom riječju nije spomenuo da je i on bio uposlenik ZOI-ja '84, tačnije savjetnik jednog od direktora Salke Hasanefendića.

No, zato je Hasanefendića tokom rasprave spomenuo samostalni zastupnik Fahrudin Pecikoza koji je podsjetio da je urušavanje ZOI-ja '84 krenulo davno, da nisu samo Midhat Hubijar ili Nevres Alispahić krivci za loše stanje, da se ne treba sve adresirati samo jednoj stranci SDA, već da je tu bio i SDP-ov direktor, te da se treba ispitati poslovanje ovog javnog preduzeća od tog vremena, tačnije od 2011. godine, a ne samo od 2014. kako je to zaključcima predložila njegova stranačka kolegica Segmedina Srna Bajramović.

-Problemi u ZOI-ju ne potječu od posljednjeg direktora. Urušavanje je počelo vladavinom SDP-a pa je licemjerno da SDP o tome govori, u vrijeme direktora Salke koji zapošljava 100 ljudi. Džemo Bisić bi mu mogao dati dobrih savjeta, nakon njega počinje kadrovska križaljka koja stavlja sumnju. Nisam advokat Hubijara, ali i prije njega su bili kadrovi koji su doveli do problema, tada počinje urušavanje, minimalci. Ako zaboravimo uzrok svega toga, ponovo će nam se sve ovo desiti.  Nemojte da sada politiziramo problem ZOI-ja, nije samo jedna struktura vlasti kriva, ZOI se urušava posljednjih 15 godina - rekao je Pecikoza. 

Stojanović mu je replicirao da je i prije vjerovatno bilo problema, i da nije počelo urušavanje u vrijeme vladavine direktora SDP-a, već i prije toga, te da nije Hasanefendić sam zapošljavao, već je to radio zbog nekih politika koje su stale iza Kantonalne ili Federalne vlade. 

Upravo te politike su i zaposlile Stojanovića u ZOI'84, te je on jedini kompetentan jučer bio da govori o periodu kada je Hasanefendić bio direktor jer ga je on savjetovao. 

Stojanović je 2015. godine dobio otkaz kada je za direktora imenovan Midhat Hubijar. Niko od uposlenika ovog preduzeća nije znao Stojanovića, niti se on pojavljivao na svom radnom mjestu, ali je plaća godinama uredno lijegala na račun. Nakon toga je sporazumom osigurao da mu miruje radni odnos, dok on na drugom mjestu uzima "mukom zarađen" novac.

U poslovnoj 2012. godini ovo preduzeće je iskazalo gubitak u iznosu od 2.262.966 KM. Kratkoročne obaveze koje su na kraju 2011. godine iznosile 3.701.243 KM, porasle su na 9.047.250 KM i bile su glavni uzrok poremećaja likvidnosti poslovanja preduzeća. I pored toga, za pojedince je ipak bilo novca za plaće, ali i stimulacije.

U vrijeme kada je Stojanović "savjetovao" direktora Hasanefendića, 2011. imao je ukupna mjesečna primanja u iznosu od 2.200 KM. 

Prvi put na mjesto "savjetnika za društvene zajednice" u Hasanefendićevom kabinetu primljen je 1. decembra 2011. godine i to ugovorom na određeno vrijeme do 31. maja 2012. godine.

U to vrijeme ZOI'84 je već dobrano grcao u dugovima, ali to nije bila prepreka tadašnjem direktoru da Stojanoviću za njegova "savjetovanja" uz redovnu plaću isplaćuje i po 1.000 maraka stimulacije. 

Dva mjeseca prije isteka ugovora na određeno vrijeme, Hasanefendić prima u radni odnos na neodređeno vrijeme Stojanovića u martu 2012. godine, a mjesec kasnije donosi i odluku da će mu mjesečna plaća biti 2.200 KM.

Na ovoj poziciji ostaje  sve do 15. januara 2014. godine. Sporazum o mirovanju radnog odnosa zbog prelaska na poziciju savjetnika ministra pravde Federacije BiH mu potpisuje tadašnji direktor Džemal Bisić.

Ovim sporazumom regulisano je da se Stojanović može u svakom trenutku, ukoliko ostane bez savjetničke pozicije  federalnog ministra, ponovo vratiti na isto radno mjesto u ZOI'84.

Preuzimanjem ovog preduzeća 2015. godine, tadašnji direktor Hubijar provjeravajući spiskove uposlenih na kojima su se nalazili mnogi koji nikada nisu došli na posao, a dobijali su i plaće i stimulacije, pronašao je i ime Igora Stojanovića. S obzirom na to da ga niko  od uposlenika nije poznavao niti ga je viđao na radnom mjestu, Hubijar mu je dao otkaz.

{$galerijaFotografija}

Platne liste Igor Stojanović
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.