open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Ozvaničen početak radova na sanaciji Trga oslobođenja - "Alija Izetbegović"
Radovi na sanaciji centralnog starogradskog trga, Trga oslobođenja - "Alija Izetbegović", u Sarajevu zvanično su počeli.
04.08.2021. u 11:05
get url
text

Projekt realizuju Općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Fatih, iz Istanbula, koja će u potpunosti finansirati radove sanacije trga. Sanacija trga uključivat će uklanjanje starih i postavljanje novih ploča, a tokom izvođenja radova neće biti ometanja putne komunikacije kroz ulice Ferhadija i Zelenih beretki i svi radovi izvodit će se na površini trga, koja će biti adekvatno ograđena.

Zvaničnom početku radova prisustvovali su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin te predstavnici izvođača radova. Girgin je u izjavi medijima rekao kako Turska u skladu sa svojim mogućnostima pomaže bratskoj i prijateljskoj zemlji Bosni i Hercegovini.

Doprinos općine Fatih iz Istanbula

- To je naravno nešto obostrano. Trenutno je Turska zahvaćena šumskim požarima, a Bosna i Hercegovina je izrazila žaljenje i ponudila pomoć u vidu slanja osoblja. To je obostrano pomaganje - naglasio je Girgin.

Osvrnuo se i na projekt sanacije Trga oslobođenja – "Alija Izetbegović".

- Ovdje je potrebna obnova. Naravno, kada su u pitanju odnosi dviju zemalja, izuzetno su važni i odnosi lokalnih zajednica. BiH je zemlja u kojoj općine u Turskoj imaju najviše pobratimskih općina. U tim okvirima, drago nam je što općina Fatih iz Istanbula, doprinosi obnovi ovog trga - rekao je Girgin.

Načelnik Općine Stari Grad Hadžibajrić kazao je kako se radovi na trgu nisu obavljali nekoliko decenija, odnosno od perioda prije Olimpijade u Sarajevu 1984. godine.

- Evo nakon 40 godina, možemo slobodno reći da se ponovo pristupa sanaciji, rekonstrukciji ovog kompletnog trga koji se stvarno nalazi u očajnom stanju. Nažalost, ono što je prvobitno bilo planirano, moram reći da je prvotno planirana sanacija, još 2015. godine, poslije toga na osnovu sugestija nadležnih ministarstava, bila je planirana podzemna garaža, od koje se odustalo, jer Komisija za nacionalne spomenike nije dala pozitivno mišljenje, mada su nas prije toga tjerali da se radi ne na dva nego na čak tri nivoa ispod zemlje - kazao je Hadžibajrić.

Dodao je kako se više ne može čekati i dozvoliti da trg u centralnom dijelu općine Stari Grad bude u ovakvom stanju.

- Mi ćemo danas pristupiti sanaciji kompletnog trga gdje će se sve betonske ploče, koje se nalaze, ukloniti i uradit će se betonska podloga, a preko nje idu granitne ploče kao što su išle u Ferhadiji i Štrojsmajerovoj ulici. Dobit ćemo jedan prelijepi trg otprilike 1.600 metara kvadratnih, u samom srcu Sarajeva. Nadam se da će u narednih 10-15 dana radovi biti završeni, otprilike do 20. augusta - istakao je Hadžibajrić.

Radovi neće biti smetnja Sarajevo Film Festivalu

Osvrnuo se i na činjenicu da u tom periodu počinje Sarajevo Film Festival (SFF), ali i pojasnio kako na ovom trgu nisu planirane aktivnosti tokom festivala, zbog čega radovi ne bi trebali smetati odvijanju festivalskih aktivnosti.

- Cijena izvođenja radova je oko 310.000 KM. Kompletan iznos osigurala je naša pobratimska opština Fatih. Moram reći da su oni učestvovali i u izgradnji igrališta Bijela bašta – MZ Medrese, sa nekih 86.000 KM 2018. godine. Ostatak od 30.000 je finansirala Opština Stari Grad. U ovom momentu oni finansiraju sto posto kompletnu sanaciju Trga oslobođenja – 'Alija Izetbegović' i ono što sam ja u više navrata rekao, konačno je došlo vrijeme, da ime ovog trga zaslužuje da se ovaj trg sanira, sredi. Prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH ne zaslužuje da se njegovo ime nalazi na jednom ovako zapuštenom trgu, kao što je dosad bilo - poručio je Hadžibajrić.

Istakao je kako biste bh. književnika ostaju na istim mjestima, s tim što će biti očišćene i bit će izvršeni drugi radovi na njihovom uređenju.

Osvrnuo se na saradnju s Republikom Turskom, te podsjetio kako je ta država u proteklih nekoliko godina na području općine Stari Grad realizirala nekoliko izuzetno vrijednih projekata, među kojima su Mevlevijski kulturni centar (općina Selucklu), Bakr-babina džamija i At Mejdan (općina Osmangazi, grad Bursa), Most na Obhodži, Careva džamija i hamam, igrališta, trgovi i mnogi drugi.

- To je sigurno nekih, ovo što sam rekao, možda sam nešto i zaboravio, nekih 18-19 miliona KM, koliko su oni učestvovali, te naše pobratimske općine u ovom periodu kako sam ja načelnik, a meni je ovo četvrti mandat. Ako se uzme u obzir da smo mi potrošili, uložili u općinu Stari Grad, s današnjim danom, oko 125-130 miliona KM, a oni su učestvovali s oko 20 miliona KM, to su ogromna sredstva procentualno ako gledate - rekao je Hadžibajrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.