open-navfaktor-logo
search
Zbog "pozitivnog poslovanja"
Pacijenti bez terapije, zdravstvo u rasulu, a Vlada KS direktoru kantonalnog ZZO-a povećava plaću za 30 posto
08.05.2024. u 20:12
get url
text
Vlada KS
Vlada KS
Amela Lala Lučkin, onkološka pacijentica iz Sarajeva, na svom Facebook profilu objavila je dokument iz kojeg se vidi da je direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muameru Kosovcu povećana plaća za 30 posto.
Iz objavljenog dokumenta iščitava se da Vlada Kantona Sarajevo saglasnost za uvećanje plaće od 30 posto od osnovne plaće odobrava "na osnovu pozitivnog poslovanja Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2022. godinu".
Dalje se navodi da će se uvećanje plaće direktora primjenjivati do podnošenja narednog izvještaja o poslovanju Zavoda.
Prema Registru zaposlenih u javnom sektoru KS, trenutno osnovna plaća direktora iznosi 3.544 KM. Kada se na taj iznos doda povećanje od 30 posto, iznos plaće direktora bit će uvećan za još 1.063 KM.
Možda ništa u cijeloj priči ne bi bilo sporno da zdravstveni sistem, posebno u Kantonu Sarajevo, nije u potpunom rasulu.
Danima svjedočimo apelima pacijenata i udruženja pacijenata zbog nedostatka lijekova za najteže pacijente, zbog listi čekanja, nedostatka čak i osnovnih reagenasa u domovima zdravlja...
- Poslovanje Zavoda se ne mjeri po prihodima, jer to su pare ovog naroda. Nije to plaho neki doprinos direktora. Onkološki pacijenti i dalje nemaju terapije, ali direktoru zavoda je potrebnije. Jadovi, bolje imati i rak, nego biti kao vi (...) Uštede na pacijentima, prenesu milione iz jedne budžetske godine u drugu i hvale se dobrim poslovanjem. Još ih nije stid i uzeti nagradu u vidu povećanja plaće, u iznosu koliko su većinom plaće u realnom sektoru. Haram, haram velki muslimani, pročitajte šta je haram - napisala je, između ostalog, ogorčena pacijentica.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.