open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud FBiH
Padaloviću potvrđeno sedam i po godina zatvora za zločin u Konjicu
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu kojom je Zijad Padalović osuđen na sedam i po godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Konjica 1993. godine.  
29.12.2023. u 11:41
get url
text

VEZANI TEKST - Zijadu Padaloviću sedam i po godina zatvora zbog ratnog zločina nad zarobljenicima u Konjicu

Kao neosnovane je Vrhovni sud Federacije BiH odbio žalbe Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Padalovićeve Odbrane, te je potvrđena osuđujuća presuda Kantonalnog suda u Mostaru od 30. maja 2022. godine. Padalović je proglašen krivim da je u svojstvu pripadnika Vojne policije 45. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine 14. septembra 1993. u Buturović Polju kod Konjica ispalio više hitaca u prostoriju u kojoj su boravili ratni zarobljenici, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Navodi se da su ispaljeni projektili pogodili trojicu zarobljenika, nakon čega su teško ranjeni M. D. i Z. Š. prebačeni u Kantonalnu bolnicu Zenica, a zbog posljedica ranjavanja M. D. je preminuo dan kasnije. Na ovu presudu je žalbu uložilo Tužilaštvo HNK-a zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da se Padaloviću izrekne kazna zatvora u dužem trajanju, dok se Odbrana žalila zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede Krivičnog zakona i odluke o kazni, s prijedlogom da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje.

U presudi Vrhovnog suda Federacije, u koju su novinari Detektora imali uvid, paušalnim je ocijenjen žalbeni navod da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje u konačnici dovelo i do pogrešne primjene materijalnog prava. Žalbeni navodi Tužilaštva, kako se navodi u presudi, ne dovode u pitanje odluku o krivičnopravnoj sankciji, niti upućuju na zaključak da prvostepeni sud pri odmjeravanju kazne nije dovoljno razmotrio otežavajuće okolnosti na strani optuženog kada se ima u vidu visina izrečene kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.