open-navfaktor-logo
search
Nakon poplava
Padavine u većini krajeva zemlje znatno smanjene, nivo rijeka u opadanju
Najviše padavina registrovano je u Sanskom Mostu i to 16 litara po metru kvadratnom što je znatno manje nego ranijih dana kada je bilo registrovano i više od 40 litara kiše po metru kvadratnom
19.05.2019. u 08:41
get url
text

Smanjene količine padavina ili njihov potpuni prestanak uzrokovao je pad vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). 

Tako je nivo rijeke Une u Bihaću u odnosu na jučer opao za dva centimetra i iznosi 56 centimetara sa tendencijom daljnjeg pada. Inače, kritična tačka za rijeku Unu je 100 centimetara. 

U padu je i nivo rijeke Sane koja je u Sanskom Mostu na razini od 206 centimetara. Kritična tačka za rijeku Sanu iznosi 380 centimetara. Slično je i sa drugim rijekama Miljackom, Bosnom i Jalom, koje su također u opadanju ili stagnaciji na pojedinim dijelovima svoga toka. 

U proteklom periodu inače, najviše kiše ponovno je zabilježeno u Krajini, ali ni blizu u odnosu na padavine koje su registrovane u proteklim danima. Naime, najviše padavina registrovano je u Sanskom Mostu i to 16 litara po metru kvadratnom što je znatno manje nego ranijih dana kada je bilo registrovano i više od 40 litara kiše po metru kvadratnom. 

    Slabijih padavina bilo je i na području Banja Luke, Bijeljine, Bjelašnice, Bosanskog Novog, Čemerna, Gradačaca, Ivan-Sedla, Livna, Mostara, Neuma, Nevesinja, Prijedora, Sarajeva, Sokoca, Tuzle i Zvornika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.