open-navfaktor-logo
search
Snažna podrška
Pahor: BiH treba dati kandidatski status, pa da onda krene ispunjavati uvjete
Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor danas je u Sarajevu izrazio snažnu podršku ove države prema Bosni i Hercegovini i regionu u njihovim zalaganjima da postanu članice Evropske unije.
11.05.2022. u 10:48
get url
text

Pahor učestvuje na 11. Sarajevo Business Forumu čija je glavna tema "Nearshoring - perspektiva za region", te će učesnici diskutovati o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje iz evropskih zemalja u zemlje jugoistočne Evrope.

Pahor je poručio da je SBF dokazano uspješan forum za diskusiju o investicijama, te istakao da je uslov za ekonomski prosperitet politička stabilnost jedne države. Na političkim liderima je, kako je dodao, zadatak da u zemlji kreiraju prilike za investicije.

- EU nema alternativu i odgovor za sva pitanja na Balkanu. EU integracija BiH je prilično usporila što je dovelo do neprihvatljivih ideja o promjeni granica i nacionalizma. Proširenje EU na zapadni Balkan je pitanje prvog reda, posebno nakon invazije Rusije na Ukrajinu - rekao je Pahor.

Naveo je da je predložio evropskim liderima da BiH treba da dobije kandidatski status bez dodatnih preduslova. Sada BiH treba da ispuni 14 prioriteta iz Mišljenja EK.

- Moja ideja je da se BiH da kandidatski status, pa se onda traži od institucija i lidera da ispune te uvjete. Već dugo čekamo da BiH ispuni ovih 14 uvjeta i ne mislimo da će oni tako skoro biti ispunjeni, stoga treba promijeniti taktiku, najprije da Brisel podrži kandidatski status, pa da onda BiH krene ispunjavati uvjete. Mislim da je ta ideja najprihvatljivija - rekao je Pahor.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.