open-navfaktor-logo
search
Prespor proces
Pahor pisao Michelu: BiH bezuvjetno dodijeliti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU
Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, u kojem poziva da se Bosni i Hercegovini (BiH) bezuvjetno dodjeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji (EU).
16.06.2022. u 14:27
get url
text

Pahor drži da bi dodjeljivanje BiH statusa kandidatkinje za članstvo u EU bez ikakvih uvjeta, ojačalo proevropske snage u BiH i ubrzalo tempo prilagođavanja evropskim normama, te da je "u svjetlu rata u Ukrajini, potrebno poduzeti opipljive korake kako bi se EU što prije proširila na zapadni Balkan", saoćeno je danas iz ureda predsjednika Slovenije.

- U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Europske unije i promjene u europskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Evropske unije - kazao je Pahor, a prenose slovenski mediji.

Također, Pahor je izrazio podršku nastojanjima da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, pozvao da se odobri početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i pozvao na liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.