open-navfaktor-logo
search
Pomoć
Paketi Vakufske direkcije Turske već stigli u stotine domova socijalno osjetljivih osoba u BiH
Socijalno osjetljivom stanovništvu na širem području Bosne i Hercegovine Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS podijelio je danas nekoliko stotina prehrambenih paketa Generalne vakufske direkcije Turske od ukupno 5.000 koliko ih je jučer stiglo.
21.05.2020. u 15:14
get url
text

- Hiljadu paketa smo rano jutros poslali prema Sarajevu i dijeliće se preko Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH u narednim danima ramazana, a obradovaće mnoge jetimske i socijalno ugrožene porodice. Veliki broj paketa će biti podijeljen u naredna dva dana ramazana kao ustaljena podrška postačima koje Vakufska direkcija Turske svake godine pripremi narodu BiH - istakli su iz MFS-EMMAUS-a.

MFS-EMMAUS pakete tradicionalno distribuiše u saradnji s Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Udruženjem Ilmijje i muftijstvima.

Uprkos brojnim preprekama i teškoćama konvoj s 5.000 prehrambenih ramazanskih paketa u srijedu je stigao u kapacitete MFS-EMMAUS-a. Distribucija do krajnjih korisnika će kao i prethodnih godina biti realizirana u saradnji s Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Udruženjem Ilmijje, muftijstvima i Udruženjem H.O. Međunarodni forum solidarnosti "Emmaus".

Partnerski odnos Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske, putem kojih se realizuje ovaj projekat, ukazuje i pokazuje da vakufi imaju i dobrotvornu ulogu, odnosno ulogu pomoći društvu i pojedincu kroz socijalno odgovorne projekte.

Ramazan je kao nijedan drugi mjesec važan za vakufe, jer su vakifi upravo u ovom mjesecu iskazivali svoju religijsku osjetljivost spram pojedinaca kojima je potrebna pomoć, ali i cjelokupne društvene zajednice koja je generalno artikulisala potrebe pojedinaca.

U tom kontekstu vakuf u toku ramazana pokazuje da osim čisto vjerske funkcije ima i drugu koja je neraskidiva i proizilazi iz prve, a to je briga o ljudima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.