open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Pala Vlada ZDK, nova skupštinska većina izglasala nepovjerenje
Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je na hitnoj sjednici izglasala nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona, nakon što je prošle sedmice ozvaničeno formiranje nove skupštinske većine koju predvodi SDA.
11.10.2023. u 13:16
get url
text
Amra Mehmedić
Amra Mehmedić

VEZANI TEKST - ZDK: Izabrano novo skupštinsko rukovodstvo, u srijedu pada Vlada

Također, izglasani su zaključci kojim se Vlada ZDK u tehničkom mandatu zadužuje da do imenovanja nove obustavi aktivnosti iz svoje nadležnosti, a posebno one koje se odnose na imenovanja i zapošljavanja, kao i da se obustave konkursi za prijeme u javnim preduzećima i ustanovama. Ovo se odnosi na sve konkursne procedure.

Uoči glasanja o smjeni, o dosadašnjem radu Vlade ZDK je pred zastupnicima govorila premijerka Amra Mehmedić (Bh. inicijativa-Kasumović Fuad). Ona je prezentaciju završila riječima da joj je jasno da postoji nova većina i da joj je bila čast biti premijerka.

Zastupnici stranaka koji više nisu dio većine ocijenili su da je ova Vlada dobro radila, da je njena smjena politička i samo je stvar promjene skupštinske većine, a neki su zaželjeli sreću u radu novoj većini.

Očekuje se skoro formiranje nove Vlade. Premijera će predložiti SDA.

Prethodno je u ponedjeljak izabrano novo rukovodstvo Skupštine ZDK. Ovo je uslijedilo pošto je nova većina potpisala dokument pod nazivom "Programski principi partnerskog djelovanja 2023-2026". 

Novu većinu čine SDA, DF, NES, SBB i tri samostalna zastupnika. Oni u Skupštini ZDK imaju 20 zastupnika, i to SDA ima 11, DF tri, SBB dva i NES jednog, dok su samostalni zastupnici koji su se pridružili novoj većini Ivo Tadić koji je napustio HDZ, te Alen Kapković i Amela Granić koji su bivši članovi Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

Nova većina formirana je nakon raspada stare usljed problema između SDP-a i Bh. inicijative-Kasumović Fuad, ali i unutarstranačkih trzavica. Tu "raspadnutu" većinu činili su još DF i NES, koji su ušli i u novu, te HDZ, NiP i Naša stranka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.