open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Palmer sa Interresornom radnom grupom: 2021. je godina da se uvedu promjene
Sastanak članova Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst održan je danas u Sarajevu.
05.07.2021. u 10:53
get url
text

- Želim da se zahvalim predsjedavajućoj gospođi Čolo na dobroj sjednici koju smo imali. Predstavnici interresorne grupe imaju zadatak i obavezu da rade na unaprijeđenju izbornog zakonodavstva i povećaju povjerenje građana u izborni proces i to je ono što se nadamo postići u svom radu - kazao je Palmer nakon sastanka.

VEZANI TEKST - Izetbegović o Izbornom zakonu: Što prihvate opozicione stranke, prihvatit će i SDA

- 2021. godina je upravo godina da se uvedu promjene. Neophodno je provesti u ustavne reforme koje bi omogućile provedbu svih relevantnih presuda Suda za ljudska prava ali i unaprijedili provođenje izbornog procesa - ističe on, dodajući da su uočene potrebe za brojnim promjenama.

- U samom sistemu su uočene brojne potrebe za reformom, od transparentnosti i promjena kako bi se unaprijedio sistem za naredne izbore.

- Mnogo je posla i diskusija pred interresornom grupom, mnogo je posla ostalo da se uradi i provedu sve preporuke koje je izdao GRECO.

Palmer je kazao da se za naredne izbore mora poboljšati pravičnost i transparentnost.

- Pozivamo Interresornu radnu grupu da angažuje stručnost u vidu CIK-a i civilnog sektora kako bi se za naredne izbore poboljšala pravičnost i transprentnost - poručio je Palmer. 

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Inače, Palmer i Eichhorst jučer su s liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, a potom i s predstavnicima opozicionih stranaka iz Federacije i RS-a razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH. Planirano je da danas razgovaraju i sa članovima Predsjedništva BiH.

Palmer i Eichhorst od 3. jula borave u posjeti Bosni i Hercegovini, a zajednička posjeta je prvenstveno fokusirana na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak Bosne i Hercegovine na putu zemlje ka EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.