open-navfaktor-logo
search
Dolazi u Sarajevo
Palmer u Zagrebu: Neka prioritet bude izborni model za Predsjedništvo BiH
Mislim da možemo sagledati neke promjene oko Ustava koje bi, prije svega, uklonile etnički prefiks kod izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je danas u Zagrebu Matthew Palmer, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za izbornu reformu u BiH.
26.10.2021. u 19:59
get url
text

- Moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom Evropskog suda za ljudska prava i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno - rekao je Palmer novinarima u Zagrebu.

Palmer u srijedu odlazi u Sarajevo, a najavio je da će svojim sagovornicima preporučiti da se bave izborom članova Predsjedništva i s time povezanim ograničenim izmjenama ustava, a potom sveobuhvatnom izbornom reformom koja uključuje i Dom naroda BiH.

- U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo i fokusirati se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana Predsjedništva - rekao je Palmer.

Istaknuo je da će SAD "jako gurati taj plan", ali da se neće služiti politikom 'mrkve i batine'.

- Nisu potrebne prijetnje SAD-a i EU-a, jer je već previše loših ishoda ako se podjele prodube i BiH ne bude napredovala na europskome putu - upozorio je američki izaslanik.

Palmer je u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, te je rekao da razumije poziciju Zagreba koji brani sunarodnjake u BiH, ali je istaknuo da će proces biti puno lakši ako postoji suglasje između SAD-a, EU i Hrvatske "oko toga što je pravi put za Federaciju i BiH".

S Palmerom u Sarajevo sutra stiže i diplomatkinja EU-a Angelina Eichhorst koja je nedavno ponovila potporu EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.