open-navfaktor-logo
search
Čipovanje i crtanje miliona
Pandurević o spornim stikerima: Hoćemo li darivati po devet KM za "sina konsultanta"?
- Ako ste dobili 100 КM pomoći Vlade RS-a, odvojite odmah devet КM za novi stiker za automobile.
16.09.2022. u 12:03
get url
text

Stiker ima i čip koji će nam zalijepiti dvorska firma "Prointer" u kojoj je prvi sin ''konsultant'' i uz pomoć kojeg će znati kuda idemo i koliko goriva trošimo - kazala je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a i kandidatkinja za zastupnicu u Parlamentu Bosne i Hercegovine, saopćio je SDS.

Pandurević poziva Agenciju za identifikaciona dokumenta da, kao zainteresovana strana, pokrene upravni spor i ospori Pravilnik o registraciji vozila u BiH koji je donio ministar saobraćaja i komunikacija BiH Vojin Mitrović.

- Ovim pravilnikom ne samo da se javna ovlaštenja daju privatnoj firmi, što je nezakonito, nego je i donijet da bi privatna firma zgrnula milione. I što je najmonstruoznije, pomoću novih stikera, potpuno nezakonito prati se kretanje automobila i lica koja njima upravljaju - upozorava Pandurević.

Podsjeća da je Mitrović donio Pravilnik prema kojem stare stikere na automobilima mijenjamo novim koji imaju čipove pomoću kojih se prati vozilo.

- E, te nove stikere, prema Mitrovićevom Pravilniku, radit će "stručna institucija" i njoj ćemo ih plaćati. Stiker koji košta 1-1,5 КM, mi ćemo plaćati devet KM. Кada se to pomnoži sa 1,2 miliona vozila i deset godina, jasno je da se nacrtanoj "stručnoj instituciji" iz naših džepova godišnje crta više od 9,5 miliona КM - precizira Pandurević.

Napominje da je ovo je prvi put u historiji postdejtonske BiH da jedan ministar u Vijeću ministara BiH nadležnost entitetske institucije (MUP-a) prenosi na drugi organ – u ovom slučaju privatno preduzeće. Zapanjujuće je, ističe ona, da MUP RS-a šuti na ovu neviđenu otimačinu nadležnosti.

- Ova "stručna institucija" koja se bira na javni poziv nacrtana je u Mitrovićevom Pravilniku i zove se "Prointer". To je ona firma u kojoj je Igor Dodik "konsultant" i koja je u proteklih sedam godina dobila više od 200 miliona КM za razne budžetske softvere - navodi Pandurević i dodaje:

- Prema Zakonu o upravi BiH, javna ovlaštenja mogu se "stručnim institucijama" povjeriti samo zakonom, a ne nekakvim pravilnicima. Mitroviću se žurilo da javni novac, naš novac, na kraju mandata prebaci privatnim licima, odnosno povlaštenoj firmi. Кada bi Tužilaštvo radilo svoj posao, sigurno bi se moglo ispitati da li tu ima elemenata zloupotrebe službenog položaja radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi za treća lica.

Pandurević napominje da niko nema pravo da prati bilo čije kretanje, što se ovaj put povjerava "stručnoj privatnoj instituciji".

VEZANI TEKST - TIBiH prijavio Vojina Mitrovića: Omogućio da se milioni KM od registracije vozila usmjere privatnoj firmi

- Ne živimo u Sjevernoj Кoreji pa da šuteći prihvatimo da vođa prati naše automobile i ko s kim pije kafu, gdje putuje, koliko je kilometara prešao itd. To je krivično djelo nezakonitog praćenja, ali i rušenje zagarantovanih ustavnih prava slobode kretanja i privatnosti. Zakon o krivičnom postupku jasno propisuje kada se prema nekom licu mogu poduzeti mjere praćenja i to se ne može bez odobrenja suda. Izgleda da smo za vođu svi postali sumnjiva lica kojima je on i kadija - kazala je Pandurević i poručila:

- Gospodo, slobodu vam ne damo! Zato se 2. oktobra borimo da dođe kraj beskurpuloznim pljačkama poput ove, da dođe kraj sistemu u kojem hljeba ima samo za tatine sinove i dvorske porodice. Borimo se za slobodu i protiv tiranstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.