open-navfaktor-logo
search
Nakon našeg teksta
Pandurević reagirala zbog povećanja osnovice: Kako ih nije sramota
Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o povećanju osnovice za plaće, funkcioneri koji opstruiraju ukidanje akciza i smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) sebi su u džep prigrabili povišicu na plaće od čak 600 KM, saopćila je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS-a, nakon našeg teksta. 
02.04.2022. u 11:57
get url
text

VEZANI TEKST - Kad funkcionerima treba povećati plaće, nema prepreka: Ovom odlukom bi dobijali i 600 KM više

U tekstu objavljenom jučer smo izračunali koliko bi funkcionerima bila povećana plaća na osnovu odluke o osnovici za 2022., koju je donijelo Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici, i koja će biti u primjeni kada i ako bude usvojen budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu. Za razliku od imenovanih i izabranih zvaničnika, kojima bi osnovna plaća bila povećana za 500 KM do 600 KM, zaposlenima s najnižom plaćom primanja bi bila veća tek za oko 60 KM. 

- Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca ove godine su veći za 406 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. To znači da budžeti ne bi osjetili ukidanje akciza na gorivo i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice i poljoprivredne inpute. Kočenje te dvije mjere od strane Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje i SNSD-a čisto je iživljavanje nad građanima.

Ukidanjem akciza na gorivo i uvođenjem manje stope PDV-a na hranu i sadni materijal, svi građani bi imali koristi i nekako preživjeli ovaj period. Ovako, divljanjem cijena, samo se povećava procenat siromašnih. S druge strane, odlukom Vijeća ministara o povećanju osnovice za plate, ti isti funkcioneri koji opstruišu ukidanje akciza i smanjenje PDV-a, sebi su u džep prigrabili povišicu plate od čak 600 KM - navela je Pandurević.

Dodala je da "ne zna kako ih nije sramota i da li postoji granica njihove gramzivosti".

VEZANI TEKST - Bivša državna zastupnica Aleksandra Pandurević zaposlena kao savjetnica Mirka Šarovića

- Zaposleni sa najnižim platama u institucijama BiH, koje su 500 KM do 600 KM, dobit će povišicu od 60 KM, ali su zato funkcioneri – članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i Parlamenta Bosne i Hercegovine nagrađeni sa 600 KM. Ovakav bezobrazuluk i bahatost su nezapamćeni u institucijama BiH - tvrdi Pandurević, inače bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ona je navela da je "samo SNSD bio protiv Zakona o plaćma i naknadama kojim se povećavaju koeficijenti za obračun plata vojnicima, policajcima i ostalim zaposlenim sa niskim primanjima". Podsjećanja radi, delegati SNSD-a su bili protiv da se po hitnom postupku razmatraju izmjene i dopune Zakona o plaćama.

- Sada je jasno da im je smetalo što tim zakonom nisu obuhvaćeni i funkcioneri i što bi njihove plać ostale iste. Onda su se dosjetili da povećaju osnovicu i sebi uzmu po 600 KM. Dakle, višak prihoda od indirektnih poreza im služi za bahaćenje, a ne da olakšaju život narodu. Za njih mora biti, a narod neka stegne kaiševe - stava je Pandurević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.