open-navfaktor-logo
search
Mostar
Pandža potpisao: Aluminiju ugašena struja, radnici ostali stajati u mraku
Odluku o gašenju potpisao je direktor Pandža
10.07.2019. u 00:44
get url
text

Prve minute srijede označile su kraj za nekadašnjeg mostarskog giganta. Alumnij je ostao bez napajanja električnom energijom, čime je počela obustava proizvodnje u Elektrolizi.

Odluku o gašenju Aluminija potpisao je generalni direktor Dražen Pandža. Njome se nalaže svim direktorima, rukovodiocima i radnicima da se odmah pristupi gašenju proizvodnje.

-Zadužuju se direktori i rukovodioci da odmah rasporede radnike u skladu sa potrebama procedure gašenja kako bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovine Društva- stoji u odluci koju je potpisao. 

Informaciju da se postupilo po ovoj, ranije napisanoj odluci, za Faktor je potvrdio Pandža. 

Radnici su u utorak u dva navrata blokirali magistralnu cestu od Mostara prema Sarajevu, ali nakon višesatne blokate pripadnici MUP-a Hecegovačko-neretvanskog kantona su prisilno uklonili radnike i odblokirali saobraćaj. 

Uposlenici Aluminija, njih oko 900, i nekoliko dana ranije su blokirali magistralne ceste na kratko. U utorak su, između ostalog, isticali kako im se "niko od hrvatskih ministara u Vladi FBiH nije obratio". Iako se i ta mogućnost spominjala, radnici nisu otišli protestovati pred sjedište HDZ-a u Mostaru, stranke za koju se odavno zna da su njeni kadrovi zapravo upravljali Aluminijem i za koju se tvrdi da joj je ta firma služila kao "bankomat". 

Aluminij je firma sa višemilionskim dugovanjima. Oko 400 miliona KM, a najveći dio se odnosi na dugovanja za električnu energiju. Posljednjih dana Vlada FBiH, koja je najveći pojedinačni vlasnik, sa 44 posto udjela, pregovarala je sa najmanje dva moguća investitora, ali za sada bez konkretnog dogovora. Mali dioničari su također vlasnici sa 44 posto, a Vlada Hrvatske sa 12. 

Prema ranijim informacijama koje su dolazile iz Aliminija, pokretanje ponovne proizvodnje navodno košta više od 20 miliona eura. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.