open-navfaktor-logo
search
Povodom Dana žalosti
Panel na SFF-u: Sve koji su bili na funkcijama kada su se dogodila ubistava treba sankcionisati
Povodom zločina u Gradačcu, Sarajevo Film Festival je danas na Festivalskom trgu organizirao javni razgovor na temu "Femicid u filmu, televiziji i novim medijima". Na panelu su o umjetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama govorili filmski stvaraoci koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman: rediteljice Aida Begić, Vanja Juranić, Kumjana Novakova, reditelj Ademir Kenović i glumica Nadine Mičić.
16.08.2023. u 15:04
get url
text

Ovaj je panel jedini javni događaj u današnjem programu 29. Sarajevo Film Festivala.

- Dan žalosti će proći dostojanstveno, uz poruku "Solidarnost sa svim žrtvama nasilja nad ženama" - istaknuto je na početku panela.

Rediteljica Aida Begić podsjetila je da se njen film "Snijeg" bavi čuvanjem jednog patrijarhalnog modela, i da su to fenomeni kulturološki kojim se bavi.

- Osim samih filmova, sa Amrom Bakšić Čamo sam nekada radila kampanju o nasilju nad ženama, da se tome stane u kraj. Bavili smo se također pristupom žena u politici. Ne možemo mi mijenjati zakone, ali u umjetnosti ja se upravo bavim tim paternima koje treba mijenjati. Svjedokinja sam groznih seksističkih pristupa ženama u prostoru TV-a, ili u produkcijama gdje je bilo normalno da se seksistički postupa sa ženama. Ono što je najvažnije jeste da se zna da svakom femicidu predstoji nasilje. Mi obično žrtve krivimo za ono što im se dogodilo. Moramo promijeniti način na koji tretiramo žrtve i moramo se udružiti u tome - naglasila je Begić.

Slučaj iz Gradačca, ustvrdio je Nebojša Jovanović, voditelj panela, je "Kuduz Instagram epohe".

- Ja nisam bio svjestan svih ovih detalja o kojim razgovaramo kada sam pravio film "Kuduz". Mislio sam da je potrebno napraviti nešto sto će biti aktivni negativni događaj unutar našeg ambijenta koji bi pomogao razumijevanju tog problema, o odnosu muškarca i žene. Da ta stvarnost naša nije dobra, da ona treba biti preokrenuta. Ovdje se ne radi samo o ženama nego o svačijoj djeci. Moraju se naći lideri ove zemlje koji će ovo razumjeti, koji će se posvetiti ovome, koji će se baviti onim što je za ljude korisno. Na neki maglovit način ja sam mislio da treba snimiti takav film u kojem se djelimično ovo može vidjeti. Mi moramo komunicirati sa narodom, od neobrazovanih do najobrazovanijih da im se ukaže na ovo što se dešava - kazao je Kenović, reditelj "Kuduza".

Istakao je da je pohvalno što je SFF organizirao panel, te da takve stvari trebaju biti dio aktivnosti u obrazovanju, u širenju i upoznavanju ljudi sa negativnim stvarima.

- Naravno da je striktno uključivanje zakona bitno. Oni koji vode državu moraju ozbiljno, iskreno, i duboko promovirati vladavinu prava svih. Femicid čujem sve vrijeme kao homocid, to je za mene ubistvo osobe. Dakle, u pitanju je osoba, nije važno kojeg spola, radi se o nečem negativnom. Zato smatram da je ovo jedan od snažnih elemenata ispravljanja ovoga sto se završilo tragedijom - naglasio je Kenović.

Dodao je i da se sa "SFF-a treba poslati snažna poruka, da se mora napraviti pritisak, da svi oni koji su bili na funkcijama kada su se dogodila ubistava i nasilje ozbiljno sankcionišu".

- Pominju se imena od policije do sudstva. Mora se aktivno praviti snažan pritisak da se kazne drastično, da drugi vide da se moraju ozbiljno baviti ovim - istakao je Kenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.