open-navfaktor-logo
search
Nagrada Handkeu
Panel u Švedskoj: Sramna i islamofobna odluka Nobelovog komiteta
U glavnom gradu Švedske održan panel o Peteru Handkeu, dobitniku Nobela za književnost
09.12.2019. u 22:45
get url
text

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada. Uoči protesta, večeras je u glavnom gradu Švedske održan panel o Peteru Handkeu, dobitniku Nobela za književnost.

-Potpuno ispunjena dvorana u zgradi u kojoj se nalazi sjedište Radničke obrazovne asocijacije (ABF Huset), na panelu posvećenom sramnoj i islamofobnoj odluci Komiteta Nobelove nagrade da nagradi Petera Handkea, negatora srebreničkog genocida, nobelovom nagradom- poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić.

Na panelu učestvuje i novinar i publicista Roy Gutman, ratni izvještač iz Bosne i Hercegovine.

-Rat u Bosni je bio ratni zločin prerušen u rat. Mnogo prije dešavanja u Srebrenici, godinu i po prije genocida, sam zaključio da su događaji koji tome su prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka- kazao je Gutman.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.