open-navfaktor-logo
search
Završen sastanak
"Pao" dogovor partnera, danas imenovanje SNSD-ovog Srđana Amidžića za ministra finansija BiH
U Istočnom Sarajevu okončan je sastanak koalicionih partnera na nivou Bosne i Hercegovine čiji je domaćin predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Dodik je izjavio da je za danas dogovoren izbor SNSD-ovog ministra finansija u Vijeću ministara BiH Srđana Amidžića te ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca  za dopredsjedavajućeg Vijeća ministara.
22.08.2023. u 11:46
get url
text

VEZANI TEKST - Počeo sastanak u Istočnom Sarajevu: Kod Dodika došli Čović, Nikšić, Forto, Zvizdić...

Osim ovih imenovanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH očekuje se usvajanje seta europskih zakona, odnosno Zakona o VSTV-u, Zakona o ombudsmanu za ljudska prava i Zakona o pristupu informacijama.

- Dogovoreno je da sutra na Vijeću ministara budu potvrđeni prijedlozi Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i novi Zakon o vinu te zakon o strancima koji će biti dalje upućeni Zastupničkom domu na potvrdu. To smo usaglasili danas te smo na ovaj način deblokirali europsku agendu. Možemo biti spremni dati šansu BiH da do Nove godine dobije status pregovarača kako bi se dalje kretali ka EU integracijama – izjavio je Dodik nakon sastanka. 

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da bi spomenuta tri europska zakona trebala biti potvrđena u ovom mjesecu.

- Vjerujem da će ovim tempom izvještaj Evropske unije o BiH biti pozitivan. Volio bih da nastavimo raditi ovom dinamikom - poručio je Čović.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić smatra da je današnji dogovor "samo potvrda da ova parlamentarna većina želi raditi na ispunjavaju uvjeta ka članstvu u EU".

Naredni sastanak koalicije bit će održan za 15 dana.

Nakon obraćanja učesnika sastanka nisu bila dopuštena novinarska pitanja. 

Podsjetimo, u Istočnom Sarajevu jutros u 9 sati počeo je sastanak koalicionih partnera na nivou BiH. U Administrativni centar RS-a došli su Dragan Čović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Nenad Nešić, Predrag Kojović, Edin Forto, Sabina Ćudić, Denis Zvizdić, Saša Magazinović...

DSC_6887.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.