open-navfaktor-logo
search
Vatikan
Papa Franjo iskazao podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji
Ambasador Igor Žontar se zahvalio Svetoj Stolici i papi Franji na dosadašnjoj podršci i ohrabrenju svim stanovnicima Bosne i Hercegovine
05.12.2019. u 19:28
get url
text

Igor Žontar, ambasador Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici predao je u četvrtak akreditive papi Franji u apostolskoj palači u Vatikanu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tom prilikom Žontar se zahvalio Svetoj Stolici i papi Franji na dosadašnjoj podršci i ohrabrenju svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, te prijateljskim bilateralnim odnosima između BiH i Svete Stolice.

Tokom susreta razgovaralo se i o trenutnim političkim odnosima u BiH, regionalnoj saradnji i migrantskoj krizi. Žontar je papu upoznao s provođenjem trenutnih aktivnosti u vezi s mogućnostima i rješenjima migrantske krize u BiH.

Papa Franjo je potom zahvalio vlastima u BiH na naporima i aktivnostima koji se provode u cilju rješenja globalne migrantske krize, a u kojoj BiH trenutno zauzima posebno mjesto.

Ambasador Žontar je izrazio zahvalnost papi Franji na njegovoj apostolskoj posjeti Bosni i Hercegovini i istakao značaj svih papinskih apostolskih posjeta BiH, te na taj način iskazanoj svestranoj podršci i ohrabrenju Svete Stolice. Naglasio je kako je i danas BiH potrebno ohrabrenje na putu izgradnje mira i dijaloga među svim narodima koji zajedno žive na bh. prostorima. Tom prilikom papa se prisjetio svoje posjete BiH te još jednom zahvalio na srdačnom prijemu.

Papa Franjo je iskazao i podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji. Ocijenio je kako je proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana trajna zadaća svih onih koji razmišljaju o dobrobiti naroda ove regije, zaključili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.