open-navfaktor-logo
search
Hodočašća
Papa pažljivo prati zbivanja u Međugorju
U maju ove godine Papa je dopustio organiziranje hodočašća u Međugorju čiji se fenomen vezuje uz tvrdnje šestero vidjelaca da im se ukazuje Gospa koju u Međugorju zbog poruka koje šalje nazivaju Kraljica mira
13.09.2019. u 08:18
get url
text

-Upečatljivo je kako hodočasnici svugdje hodaju s krunicom u ruci i mole se: hodajući cestom, dok se penju na brda, posvuda. Vjerujem da je ovo zaista jedan pozitivan pokazatelj, koji će se uzeti u obzir pri ocjenjivanju posebnosti Međugorja. Vatikan prati Međugorje s velikim zanimanjem - rekao je predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, nadbiskup Rino Fisichella u intervjuu za lokalni Glasnik mira, prenosi Hina.

On je početkom augusta boravio u Međugorju učestvujući na misi, molitvi i klanjanju u okvu Festivala mladih - Mladifestu na kojem je prvi put od početka međugorskog fenomena Vatikan dopustio organizirana hodočašća.

Nadbiskup Fisichella je istakao kako je za njega posebno dojmljivo bilo to što se molitva u Međugorju proteže kroz cjelokupni život. Pojasnio je kako ogranak Nove evangelizacije ima pastoralnu odgovornost za svetišta u svijetu. Iako Međugorje još nije priznato kao svetište, ono je već sada odredište miliona hodočasnika svake godine.

-Moj dolazak ovdje je daljnji korak u procjenjivanju i razmatranju prisutnosti miliona hodočasnika, a posebno u ovoj situaciji, toliko mnogo mladih - rekao je predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju.

U maju ove godine Papa je dopustio organiziranje hodočašća u Međugorju čiji se fenomen vezuje uz tvrdnje šestero vidjelaca da im se ukazuje Gospa koju u Međugorju zbog poruka koje šalje nazivaju Kraljica mira.  Posebna komisija Vatikana istražila je ovaj fenomen te slučaj dostavila Kongregaciju za nauk vjere, a koja je spis dostavila Papi na odlučivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.