open-navfaktor-logo
search
Južna interkonekcija
"Papirnati" dio projekta koji osigurava alternativu ruskom gasu završen, šta dalje?
U 15 sati 39 minuta i 25 sekundi u srijedu smo dobili obavijest od Gazprom Exporta da Energoinvestu/BH-Gasu umanjuju odobrene količine prirodnog gasa za 50 posto. Gazprom Export povodom novonastale situacije nikakav zvaničan dopis nije uputio, niti dao bilo kakvo obavještenje, izuzev telefonskog obrazloženja sa primopredajne tačke Beregovo da su u pitanju tehnički problemi, saopćeno je prekjučer iz BH-Gasa.
18.12.2020. u 07:47
get url
text

Šta se u srijedu tačno dogodilo, pojasnio je za Faktor Almir Bečarević, savjetnik u Upravi BH-Gasa.

- Od Gazprom Exporta BH-Gas nije dobio ništa napismeno. Jednostavno je na Beregovu na primopredajnoj tački na ukrajinsko-mađarskoj granici iz Dispečerskog centra došla obavijest da nam ograničavaju isporuku gasa za 50 posto. Nakon ove obavijesti ubjeđivali smo ih da nema nikakvih smetnji za punu isporuku gasa jer BH-Gas uredno plaća račune i uredno smo nominovali potrebe za gasom i da nema nijedan razlog da nam se umanji isporuka. Oni su iz Beregova pravdali tehničkim uvjetima, a mi smo im rekli da to ne može biti razlog. Provjerili smo da Mađarskoj nisu smanjili nominaciju gasa i mislili smo da se dogodio neki incident, što su kasnije potvrdili u Gazpromu. Šta se tačno desilo, BH-Gas nema pismene potvrde, ali nakon tri sata otvorene telefonske linije sa Beregovom, potvrdili su našu nominaciju i rekli da ćemo dobiti naručeni gas – pojasnio je Bečarević, dodajući ko je još osim BH-Gasa dobio informaciju o navodnom smanjenju isporuke gasa BiH:

- Informaciju o navodnom smanjenju isporuke gasa imao je samo Gazprom koji je poslao BH-Gasu. Niko treći nije imao tu informaciju, ali su ipak u entitetu RS komentarisali, a sigurno je da nisu imali nikakvu zvaničnu obavijest. Dakle, jednostavno su davali izjave o čemu nisu imali pojma – ističe Bečarević.

Međutim, to je problem kojeg zapravo nije ni bilo, ali šta je alternativa ruskom gasu i kada ćemo je dobiti. 

O projektu Južna interkonekcije Bosne i Hercegovine i Hrvatske radi se još od 2009. godine. Projekat sa bh. strane podrazumijeva izgradnju gasovoda granica HR/BiH – Posušje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar, a sa strane Hrvatske podrazumijeva gasovod granica BiH - Zagvozd - Split. Šta je do sada urađeno na ovom projektu koji je neophodan za snabdijevanje BiH gasom iz drugog izvora Bečarević kaže:

- Studija izvodljivosti je završena. Studija utjecaja na okoliš bit će gotova do polovine januara 2021. godine. I mi time stječemo uvjete da započnemo proceduru za dobijanje urbanističke saglasnosti. To je dio koji je finansiran evropskim novcem, znači grantovima, a drugi dio je finansiran donacijom USAID-a. Kompletan proces se odvija uz punu saradnju sa EBRD bankom i očekuje se otvaranje razgovora osiguranja kredita i to bi se trebalo dogovoriti do kraja septembra 2021. godine. Dakle, tokom iduće godine bit će izrada glavnog projekta i stičemo uvjete kako bi mogli 2022. do 2023. godine da izvršimo eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda prema Hrvatskoj. To su globalne pretpostavke za južnu konekciju gasa iz Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Južna gasna konekcija prolazit će kroz četiri kantona. Ide iz pravca Novog Travnika prema Posušju, Zagvozdu. Znači da je trasa utvrđena i urađena je Studija utjecaja na okoliš koja je podloga da se gasna trasa odobri za gradnju i da nema nikakvog lošeg utjecaja na prirodu i okolinu. Dakle, "papirnati" dio smo doveli do kraja i početkom 2021. godine završavamo sa zahtjevom za dobijanje urbanističke saglasnosti – pojašnjava Bečarević.

Spajanje BiH sa hrvatskim gasovodom se oteglo, ali ponovo je aktuelizirana Južna interkonekcija prije tri godine, kaže Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

- Odmah poslije Nove godine, a nadamo se da nas situacija sa pandemijom koronavirusa neće spriječiti, treba da održimo sastanak 15. januara sa našom sestrinskom kompanijom Plinacra koja je zadužena za razvoj transportnog sistema kroz Hrvatsku i gradi gasovod iz Splita do granice sa BiH. Na tom sastanku bi trebalo da budu definisani uvjeti izgradnje hrvatskog i bh. dijela gasovoda. Planirano je i potpisivanje dokumenta o tački spajanja dva gasovodna sistema i utvrđuje se tačno mjesto gdje gasovod iz Hrvatske prelazi u Bosnu i Hercegovinu. Trebali bi biti usaglašeni termini završetka gasovoda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a planirano je da se gasovod završi do 2024. godine – kaže Salkić.

Napravljeno je nekoliko varijanti kreditnog zaduženja BiH za ovaj projekat i BH-Gas traži pomoć od Evropske unije, jer će ovo biti izuzetno skup projekat.

- BH-Gas je podnio zahtjev evropskim institucijama da dobijemo grant sredstva do 20 posto vrijednosti ovog projekta od Evropske unije. Kompletan projekat sa odvojkom za Mostar prema procjenama vrijedi oko 100 miliona eura. Radovi bi se izvodili u dvije faze. Prva bi bila izgradnja glavne rute gasovoda koja podrazumjeva konekciju sa Hrvatskom. Druga faza bi bila izgradnja odvojka plinovoda za Mostar. Otplata kredita za ovaj projekat osiguravala bi se i putem tranzitnih taksi koje se naplaćuju za protok gasa, kao što se radi i u svakoj zemlji EU-a – ističe Salkić.

Ovo je projekat koji nudi sigurnost u snabdijevanju gasom BiH i jučerašnja situacija je pokazala na sve ono što je BH-Gas upozoravao godinama, dodaje Bečarević.

- Ne možemo ovisiti samo o jednom pravcu snabdijevanja gasom. To je nemoguća situacija. Naš koeficijent sigurnosti snabdijevanja po standardima Evropske unije je nula. Izgradnjom Južne interkonekcije koeficijent sigurnosti u snabdijevanju gasom se povećava na 70 posto. Na taj način zadovoljavamo kriterije jer bismo imali drugi pravac i ta sigurnost u snabdijevanju gasom bila bi drastično povećana. Sa Južnom interkonkcijom imamo alternativu u snabdijevanju gasom u pogledu cijene i sigurnije distribucije. Gasovod koji iz Rusije stiže u BiH preko Zvornika star je 40 godina i ne može više sigurno raditi prema projektovanim kapacitetima za protok gasa. Ovaj gasovod je zastario i ne zadovoljava više nikakve standarde o sigurnosti snabdijevanja. Nama treba i ova konekcija za snabdijevanja gasa BiH, ali mi ne smijemo u budućnosti ovisiti samo o ruskom gasu - upozorava Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.