open-navfaktor-logo
search
Danas će zasjedati
Parafiran kolektivni ugovor za zdravstvene radnike u KS, čeka se odluka Vlade
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS parafirali su kolektivne ugovore prema kojima se određuju prava i obaveze iz rada i po osnovu rada radnika uposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.
22.04.2022. u 09:09
get url
text

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici deseti dan ispred zgrade Vlade KS, premijer i ministri prolaze bez pozdrava

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je član pregovaračkog tima i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić. 

- Ponovo je parafirano. Dodali su dva-tri člana, što bi se reklo "dodali-prodali". Ministar Haris Vranić će to dati premijeru Edinu Forti i danas bi trebala biti online sjednica Vlade KS kako bi se dala saglasnost za to. Neka Forto to potpiše u svom kabinetu, ja ću u sindikatu. Ne bih da prljam ruke rukujući se s njim - kazao je Selimić.

Zdravstveni radnici već 12 dana borave ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zahtijevajući potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. 

Radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine tražili su svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

VEZANI TEKST - Vranić između dvije vatre: Na jednoj strani stranački šef Nikšić, na drugoj Konaković i Forto

- Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata. Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine, s tim da će se isti primjenjivati do zaključenja novih kolektivnih ugovora, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.