open-navfaktor-logo
search
Ozbiljne optužbe
Paraobavještajni centar i ruski interesi: Šta kaže Radončić, a šta činjenice o "miješanju Sarajeva u crnogorske izbore"?
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić optužio je političke strukture iz Sarajeva da preko navodnog "paraobavještajnog centra" i po nalogu Srbije i Rusije "grubo krše neutralnost BiH kada je u pitanju održavanje slobodnih i demokratskih izbora u Crnoj Gori".
28.08.2020. u 07:41
get url
text

Taj je "paraobavještajni centar", dodaje Radončić, počeo "djelovati regionalno u svrhu velikosrpskog nacionalizma i širenja ruskog utjecaja", na način da se kompromitacijom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića nastoji spriječiti njegova izborna pobjeda i destabilizirati Crna Gora kao članica NATO-a.

VEZANI TEKST - Neostvareni ciljevi Miloševićeve politike: Matija Bećković prijeti krvoprolićem u Crnoj Gori

Radončić svoju tezu objašnjava intervjuom kojeg je objavio beogradski portal "Glas javnosti", a u kojem je njegov bivši tjelohranitelj Armin Cibra iznio niz optužbi na račun predsjednika SBB-a i predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića.

Radončić je ustvrdio da je na te obavještajne aktivnosti javno upozorio upravo predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Ova tvrdnja je samo djelimično tačna, s obzirom da je Đukanović za plasiranje optužbi na njegov račun zaista optužio obavještajne centre, ali ne one koji su vezani za BiH i Sarajevo.

- Iz veoma dobro obaviještenog izvora iz Beograda, veoma bliskog vrhu vlasti, dobio sam informaciju da je "Glas javnosti" dobio zadatak da bude lansirna rampa iz Beograda za ono što su anticrnogorski interesi ne samo velikosrpskog nacionalizma nego i ruskog imperijalizma – izjavio je Đukanović.

Dodao je predsjednik Crne Gore da je taj zadatak dobio "jedan odgovoran čovjek iz sigurnosnog sektora u Srbiji, čovjek broj dva u BIA-i Marko Parezanović", za kojeg je rekao da je "najeksponiraniji ruski agent u Srbiji". Ni u jednom javnom istupu nakon spornog intervjua Đukanović kao odgovorne za njegovu kompromitaciju nije označio političke zvaničnike, strukture ili institucije iz Sarajeva ili BiH.

S druge strane, Radončić tvrdi da je navodni centar iz Sarajeva, čiji je Cibra eksponent, direktno vezan za Moskvu i da je potrebna reakcija institucija BiH jer je, smatra on, taj centar dio Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

- Kao bivši ministar sigurnosti BiH i predsjednik parlamentarne stranke na svim nivoima tražim hitno održavanje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, gdje će biti saslušan njen direktor Osman Mehmedagić, koji mora dati podatke o tome ko čini, ko vodi, ko finansira, sa kojim inozemnim centrima je u vezi i ko daje zadatke toj grupi – poručio je Radončić.

VEZANI TEKST - Pakleni plan Beograda: Srpskim organizacijama u Crnoj Gori uplaćeno 1,5 miliona eura za rušenje Mila

Radončićeva teza je, dakle, da OSA u Sarajevu kontrolira centar koji po nalogu Beograda i Moskve radi za interese ruskog imperijalizma, te implicira da je sa tim  upoznat i direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

U nedostatku konkretnijih informacija koje bi potkrijepile ili demantirale Radončićeve optužbe, a koje nije ponudio ni šef SBB-a, za ocjenu vjerodostojnosti tih optužbi potrebno je iskoristiti javnosti poznate činjenice.

Jedna od njih je intezivna saradnja OSA-e sa obavještajnim i sigurnosnim agencijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koju dokazuju posjete tadašnjeg direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) SAD-a Johna Brennana, zatim zamjenika direktora CIA-e Vaughna Bishopa, ali i priznanje Mehmedagiću koje mu je uručio Federalni biro za istrage (FBI) "u znak zahvalnosti sa uspješnu saradnju dviju agencija, naročito u oblasti borbe protiv nasilnog ekstremizma, radikalizma i terorizma".


Osman Mehmedagić i Vaughn Bishop

Teško je kao racionalnu prihvatiti tezu da partnerska agencija sigurnosnih i obavještajnih službi SAD-a zastupa "interese ruskog imperijalizma" u BiH i regionu. Da postoji osnov za takve optužbe, postojeća i široj javnosti itekako vidljiva saradnja OSA-e sa institucijama SAD-a ne bi bila moguća.

Koliko je razumna teza o ulozi OSA-e i njenog rukovodstva u zastupanju ruskih imperijalističkih interesa u BiH i regionu, svjedoči i činjenica da je najpoznatijim eksponentima tih interesa, poput ruskog oligarha Konstantina Malofeeva, po nalogu te agencije zabranjen ulazak u BiH. Ambasada Ruske Federacije u BiH oštro je kritizirala OSA-u zbog odluke da spriječi ulazak u zemlju kontroverznom piscu i učesniku na ukrajinskom ratištu Zakharu Prilepinu.

Isto vrijedi i za optužbe za zastupanje interesa susjedne Srbije, u okolnostima u kojima Milorad Dodik OSA-u označava kao "neprijateljsku agenciju" čiji je direktor "nanio mnogo štete Srbima".

Da li je Cibrin istup povezan sa potrebama Beograda i Moskve, te da li u svemu umiješane prste ima BIA, pitanja su na koja je teško ponuditi odgovor i koja bi mogla biti predmet istrage nadležnih institucija, kako u BiH tako i u Crnoj Gori. Ukoliko Cibrine optužbe ne korespondiraju sa istinom, Radončić može i trebao bi zadovoljstvo potražiti na sudu.

Ako su Radončićeve optužbe na račun bošnjačkog političkog rukovodstva u Sarajevu za cilj imale pružanje podrške Đukanoviću uoči izbora u Crnoj Gori, one bi u praksi mogle imati potpuno suprotan efekat. Đukanoviću ni u najmanjem interesu nije stvaranje političkog sukoba sa Sarajevom, za razliku od Banje Luke i Beograda, kojima bi zatezanje tih odnosa itekako odgovaralo. Naročito Đukanoviću nije u interesu dezavuiranje bošnjačkog stanovništva u Crnoj Gori o Sarajevu i bošnjačkom političkom rukovodstvu kao njegovim oponentima.

VEZANI TEKST - Džaferović: Đukanović je trasirao NATO i EU put, vjerujem da će tako i ostati jer drugog puta nema  

Podsjetit ćemo da je Predsjedništvo BiH namjeravalo uputiti poziv Đukanoviću za zvaničnu posjetu BiH, ali da je taj poziv osporio Milorad Dodik, dok su Šefik Džaferović i Željko Komšić bili voljni ugostiti crnogorskog predsjednika.

Radončićeve izrečene optužbe o postojanju "paraobavještajnog centra" u okviru OSA-e, čiji rad podržava bošnjačko političko rukovodstvo i koji zastupa interese Beograda i Moskve, isuviše su ozbiljne da bi se u javnost plasirale bez argumentacije koja bi ih potkrijepila. Zato bi bilo poželjno da bivši ministar sigurnosti BiH istoj toj javnosti objasni i argumentira svoje tvrdnje, kojima optužbama svog bivšeg tjelohranitelja daje institucionalnu dimenziju, te derogira institucije i zvaničnike koji nemaju dodirne tačke sa tom osobom i sadržajem njegovih javnih istupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.