open-navfaktor-logo
search
Ured za reviziju
Parlament BiH ne primjenjuje vlastitu odluku: Ne kontrolišu kako stranački klubovi troše novac iz budžeta
Sredstva za rad klubova zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponovo su utrošena bez projekcije trošenja i bez kontrole namjenskog trošenja sredstava.
22.08.2022. u 11:54
get url
text

Na ovo su pažnju skrenuli u Uredu za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, u izvještaju o radu Parlamenta BiH u 2021. godini.

Revizija je napomenula da je Odlukom o raspodjeli sredstava za finansiranje političkih stranaka iz budžeta institucija BiH, donesenom 2013. godine, predviđeno da kontrolu namjenskog korištenja sredstava vrši Jedinica za unutrašnju reviziju Sekretarijata Parlamentarne skupštine.

Međutim, utvrđeno je da ova vrsta kontrole nikada nije obavljena.

- Također, navedenom Odlukom predviđeno je i da pri izradi projekcije budžeta Parlamentarne skupštine, svi klubovi-predsjedavajući klubova i nezavisni kandidati, u saradnji sa sektorom za finansije, urade projekciju raspodjele sredstava po potrebama za određene vrste troškova (putne troškove, troškove reprezentacije, pružanje stručnih i konzultantskih usluga, troškove učešća u društveno odgovornim aktivnostima, itd.).

Navedene projekcije i plan trošenja sredstava ove godine, kao niti prethodnih godina, nisu urađene – istakli su revizori.

Stoga su revizori morali preporučiti da Parlamentarna skupština BiH dosljedno primjenjuje vlastitu odluku.

Za finansiranje klubova zastupnika i delegata prošle je godine osigurano 950.000 KM, a potrošeno oko 940.100 KM.

Tabela potrošnje budžetskog novca za finansiranje stranaka u 2021.

Iz Ureda za reviziju su napomenuli da u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pregleda i kontrolira finansijske izvještaje koje podnese stranka i obavlja reviziju finansiranja političkih stranaka.

Na pitanje zašto Jedinica za unutrađnju reviziju bh. Parlamenta nikada nije kontrolisala namjensko trošenje novca za finansiranje stranaka čekamo odgovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.