open-navfaktor-logo
search
Plaćeno odsustvo
Parlament FBiH na "odmoru" otkako su uz Schmidtovu pomoć izabrali Vladu: Sjednica nema, imaju li "Trojka" i HDZ većinu?
U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine od 28. aprila i imenovanja nove Vlade FBiH nije bilo sjednica, pa se može reći da su zastupnici i delegati na plaćenom odsustvu koje će još trajati.
01.06.2023. u 12:16
get url
text

VEZANI TEKST - Koji zakoni Novalićeve vlade su povučeni pa vraćeni u Parlament FBiH?

Postoje naznake da bi se sjednica Zastupničkog doma FBiH mogla održati krajem ovog mjeseca, ali datum nije preciziran. U međuvremenu je FBiH bila pogođena poplavama, naročito Unsko-sanski kanton, ali ni to nije bio razlog da se zastupnici vrate u skupštinske klupe.

- Podnijeli smo dva zahtjeva za održavanje hitne sjednice Zastupničkog doma, zbog poplava u USK, kasnije i u Tuzlanskom kantonu, i zbog zahtjeva za smjenu federalne ministrice kulture Sanje Vlaisavljević.

Međutim, naši zahtjevi su odbijeni. Vodstvo Zastupničkog doma predvođeno kadrovima Naše stranke i Hrvatske demokratske zajednice pokazalo se jednostavno nesposobnim - kaže za Faktor Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte.

Smatra da se nijedan potez u Parlamentu FBiH ne može povući bez saglasnosti HDZ-a.

VEZANI TEKST - Prijedlog ustavnih izmjena u FBiH čeka da HDZ-ov Bošković konačno zakaže sjednicu

- "Trojka" je produžena ruka HDZ-a. Ustvari, "Trojka" je dio HDZ-ove strukture u Sarajevu - ističe Mešalić.

Bivši premijer FBiH, a sada zastupnik Fadil Novalić (Stranka demokratske akcije) je na svom Facebook profilu naveo kako možda i ne postoji parlamentarna većina.

- Parlament zjapi prazan nakon što je posao obavljen Schmidtovim nametanjem podaničke strukture na vlast. Cilj je izgleda spriječiti da mi zastupnici djelujemo kao korektivni faktor koji bi ukazao na destruktivno djelovanje i spriječio ga. Sjednice se ne sazivaju zbog činjenice da većina koju je međunarodni faktor skupio na 24 sata više nije sigurna - napisao je Novalić.

Na sličan način razmišlja i Albin Zuhrić (DF), zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat iz Kluba ostalih u Domu naroda FBiH.

VEZANI TEKST - Klub DF-a uputio u Parlament FBiH zahtjev za smjenu Sanje Vlaisavljević

- Moja pretpostavka je da nemaju većinu ni za usvajanje dnevnog reda. Oni su 28. aprila na silu skupili 51 ili 52 ruku kako bi izglasali to što su bili naumili. Nakon toga ih ne zanima ima li većine.

Preuzet će funkcije, fotelje, ući u rukovodstva javnih preduzeća... Koga briga za zakone. Ne trebaju se zakoni ni izglasavati, kao što to nije bio slučaj ni u prethodnom mandatu zbog blokade HDZ-a - kaže Zuhrić za Faktor i naglašava:

- Nije izvjesno da imaju prostu većinu ni u Domu naroda koji nije zasjedao još od kraja marta.

Za razliku od opozicije, u poziciji smatraju da nema problema i da će se "užurbanije raditi". 

- Sve vrijeme parlamentarna većina bila je fokusirana na formiranje Vlade FBiH. Mislim da će sjednica Zastupničkog doma biti za dvadesetak dana, da će se užurbanije raditi i održati nekoliko sjednica do kolektivnog godišnjeg odmora koji je augustu. Neophodno je usvojiti što više zakona bitnih za funkcionisanje FBiH - izjavio je Faktor Mirsad Čamdžić, zamjenik predsjednika Kluba zastupnika NS-a u Zastupničkom domu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.