open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Parlament FBiH se i dalje bavi sobom, zgrada prokišnjava, pa je Martinović najavio da će se obratiti i Schmidtu
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović se osvrnuo na današnjoj sjednici na problem statusa zgrade Parlamenta Federacije BiH, a u vezi sa prokišnjavanjem plafona, kazavši kako je nedopustivo da šteta na plafonu blokira rad zakonodavne vlasti.
27.11.2023. u 13:39
get url
text

Upoznao je javnost da je uputio zahtjev nadležnima u FBiH za osiguranje uvjeta u radu Parlamenta FBiH, saniranje štete na plafonu sa ciljem osiguranja uvjeta za rad.

- Problem postoji nekoliko mjeseci, zanima me zašto odgovorni nisu poduzeli mjere. Otkazivanje sjednice nije niti smije biti opcija. Budući da do danas nema adekvatne reakcije smatram nedopustivim da plafon koji prokišnjava blokira rad zakonodavne vlasti - naveo je u zahtjevu Martinović.

Kaže kako je u međuvremenu dobio odgovore od sekretara Doma naroda FBiH Izmira Hadžiavdića i sekretara Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Ivana Miličevića.

- U ovom Parlamentu se događa situacija da je na čudan način uknjižena na Grad Sarajevo bez znanja Palamenta. Kao posljedica takvog čina, uložili smo žalbu i obustavili izvršenje. Razlog zašto nije sanirana šteta na plafonu, spominje se pravni status zgrade. Morate biti svjesni činjenice da je Grad Sarajevo pokušao na pravno upitan način uknjižiti imovinu bez da imamo zakon o imovini i sve radnje koje bi proistekle iz toga - upoznao je Martinović delegate.

Dodaje kako se Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH u svim dopisima iz Parlamenta poziva na pravni status zgrade Parlamenta FBiH.

- Sazrelo je vrijeme da javost FBiH zna zašto se poduzimaju radnje i mjere da se onemogući rad najvećeg zakonodavnog tijela. Problem sa deložiranjem imaju i predsjednica i potpredsjednici Federacije BiH (zgrada Predsjedništva BiH).

Postavljamo pitanje je li to odnos prema tijelima države Bosne i Hercegovine, da li žele onesposobiti institucije Federacije BiH? Nemam šta zamjeriti sekretarima Doma naroda i Zastupničkog doma FBiH. Pitanjem statusa Parlamenta FBiH trebaju se pozabaviti federalno tužilaštvo i pravobranilaštvo, da stvari budu čiste - poručio je Martinović.

Kazao je kako će se zbog ovih problema obratiti Uredu visokog predstavnika u BiH, kako se onemogućava rad najvećeg zakonodavnog tijela u Bosni i Hercegovini.

- Bilo je puno pitanja gdje će se održati današnja sjednica. Inspekcijski nalaz je pokazao da četiri petine sale su sigurne, za sve koji sjede ovdje ispred. Ugrožen je radni sto gdje sjedi rukovodstvo. Kolege i ja smo se opredijelili da ovdje sjedimo, neka padne plafon na glavu ne bi li neko ozbiljno shvatio ove stvari.

Sa predsjednicom FBiH, premijerom Nerminom Nikšićem i predsjedavajućim Zastupničkog doma, imat ćemo sastanak kako bismo otklonili pravne i tehničke smetnje u radu Parlamenta FBiH. Ukoliko želimo biti institucija sa dignitetom moramo određeni stvari pomaknuti sa mrtve tačke - rekao je Martinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.