open-navfaktor-logo
search
Čeka se materijal
Parlamentarci o Dodikovom "testu" i zakonu kojim se kažnjava termin genocidan, šta predlažu u HDZ-u
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavio je da će RS predložiti zakon kojim će biti kažnjivo koristiti izraz genocidan, te da je prihvatanje takvog zakona u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uvjet za učešće srpskih predstavnika u radu institucija Bosne i Hercegovine. Šta je pozadina i koliko je to moguće, pitali smo državne parlamentarce.
01.02.2022. u 07:45
get url
text

- Milorad Dodik, koji negira međunarodno presuđeni zločin genocida, slavi i veliča presuđene ratne zločince, te vrši podstrekivanje na secesionizam u vlastitoj državi nije vrijedan komentara! – stav je Dženana Đonlagića, predsjednika Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je da je teško dati precizan stav o tome s obzirom na to da ništa osim izjava Dodika nisu vidjeli.

VEZANI TEKST - Dodik: Predstavnici RS-a će se vratiti u institucije BiH kad termin "genocidan" bude kažnjiv

- Treba vidjeti kakvi su ti prijedlozi dopuna Krivičnog zakona – rekao je Osmanović.

Napomenuo je da je njihov stav da dopune Krivičnog zakona, koje je donio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, treba donijeti Parlamentarna skupština BiH pa bi se tu vidjelo dalje.

- Odredit ćemo se kada u pisanoj formi vidimo prijedloge o kojma govori Dodik – dodao je Osmanović.

Podsjetimo da je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je zabranjeno i kažnjivo negiranje genocida i ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca, što je bio povod da parlamentarne stranke iz bh. entiteta RS krajem jula odluče bojkotovati rad institucija BiH.

O Dodikovoj najavi predlaganja zakona o kažnjivosti termina genocidan stav je iznio i Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

VEZANI TEKST - Šarović: Poruke Ujedinjene Srpske Dodikova strategija za ateriranje

- Ne znam kakvo bi to konkretno riješenje bilo predloženo, ali sam principijelno za donošenje zakona od naših tijela vlasti. Potpuno je, po meni, pogrešno nametati ih. Odmah na početku priče oko nametnutog zakona, u kolegiju u proširenom sastavu, predlagao sam kolegama da mi iz Federacije predložimo rješenje. Prije svega mislim da je pojam "negiranje" u nametnutom zakonu postavljen nejasno i ostavlja mogućnost manipuliranja u primjeni te odredbe. Po meni ovaj pojam ili možda zamijenjen pojmom "neprovođenje odluke suda" bi bio jasniji i primjenjiviji, sa dodatkom da se odredbe, prije svega, odnose na osobe koje obnašaju određene funkcije u vlasti, a čije "negiranje" ili "neprovođenje" presude suda izazove ili izaziva posljedice po vladavinu prava, osobito u širenju mržnje na nacionalnoj osnovi - rekao je Lovrinović.

Stava je da na tom tragu treba tražiti rješenje pa i za eventualni prijedlog koji bi došao iz RS-a.

- Mislim također da i sada ima dovoljno elemenata za kažnjavanje širenja mržnje onih koji to čine, a napose dužnosnici u vlasti kao npr. nedavni nastup na Face televiziji Vojina Mijatovića, dužnosnika SDP-a, koji je zastave hrvatskog naroda u Neumu nazvao ustaškim i sa vidno izraženim elementima mržnje prema hrvatskom narodu i njegovim političkim predstavnicima. Dakle, to se može riješiti tamo gdje je to jedino moguće, u Parlamentu – dodao je Lovrinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.