open-navfaktor-logo
search
Objavljena odluka
Parlamentarci za članstvo u ad hoc komisiji za izbor Vijeća RAK-a neće dobiti naknadu osim ako...
Formirana je ad hoc komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje postupka imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine i, prema nedavno objavljenoj odluci o osnivanju komisije, njeni članovi imaju pravo na naknadu. 
27.11.2023. u 08:33
get url
text

Tri člana ove komisije su parlamentarci, a tri dolaze iz nevladinog sektora.

Odluku o njihovoj naknadi donosi Zajednička komisija za administrativna pitanja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Odluka o osnivanju ad hoc komisije

Kako nam je odgovoreno u ovoj zajedničkoj komisiji, prije nekoliko dana je donesena odluka o utvrđivanju prava na naknade po kojoj tri člana ad hoc komisije koja dolaze iz parlamentarnih klupa nemaju pravo na 600 KM naknade ako je komisija radila tokom radnog vremena, odnosno do 17 sati.

Džemal Smajić, član Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamenta BiH, kazao je da je to praksa za sve komisije u čijem radu učestvuju zastupnici i delegati i da ne zna da je neka komisija bila zakazana mimo radnog vremena.

Ostala tri člana imaju 600 KM naknade mjesečno pod uvjetom da su bili na sjednici komisije, kao i pravo na troškove prijevoza za dolazak na sjednicu.

U ad hoc komisiju za provedbu postupka imenovanja Vijeća RAK-a imenovani su zastupnik Jasmin Imamović, delegati Marina Pendeš i Snježana Novaković-Bursać, te Davorka Topić-Stipić iz HKD Napredak, Goran Krivić iz NVO Sanus Prijedor i Aida Daguda iz Centra za promociju civilnog društva.

Sadašnjem Vijeću RAK-a mandat je istekao prije skoro šest godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.