open-navfaktor-logo
search
Formiranje komisija
Parlamentarcima prijete kazne: Do pet godina zatvora zbog blokada i nanošenja štete državi
Blokiranje formiranja parlamentarnih komisija nije samo neodgovoran odnos prema državi BiH i svim njenim građanima već je jasno, vrlo precizno i nedvosmisleno definirano krivično djelo
23.05.2019. u 15:31
get url
text

Nastavlja se blokada rada Parlamentarne skupštine BiH. Zbog neformiranja novog saziva Vijeća ministara BiH, kao posljedice nepoštivanja državnih zakona, odluka i strategija u režiji SNSD-a, zastupnici i delegati iz ove stranke i njihovi partneri opstruiraju održavanje sjednica i formiranje stalnih parlamentarnih komisija.

To je, upozorava SDA današnjim saopćenjem za javnost, protivzakonito i izuzetno štetno po interese BiH.

- Parlamentarna skupština BiH svakog radnog dana poreske obveznike košta 62.398 KM. Neprimjereno je i za svaku osudu da se taj novac troši, da se isplaćuju enormno visoke plaće, a da zastupnici i delegati pri tome ne rade ništa jer im nije omogućeno da obavljaju funkciju koju su im građani povjerili. Podsjećamo da je zakonski rok za formiranje komisija istekao prije četiri mjeseca – saopćeno je iz SDA.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović zatražio je od klubova naroda još 7. marta ove godine da dostave prijedloge za imenovanje delegata u stalne komisije Doma naroda. S obzirom na to da ti prijedlozi, izuzmemo li Klub Bošnjaka, još nisu dostavljeni, Izetbegović je dostavio urgenciju klubovima naroda za dostavljanje prijedloga.

- Napominjem da zbog neformiranja komisija trpimo zastoj u radu Parlamentarne skupštine BiH, što je rezultiralo neusvajanjem niza veoma važnih zakona, odluka i sporazuma koji su dostavljeni od strane Vijeća ministara BiH – obrazložio je Izetbegović svoju urgenciju.

Na isti način je reagirao i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić, koji je zahtjev za okončanje procesa imenovanja svih parlamentarnih komisija dostavio predsjedavajućoj Borjani Krišto (HDZBiH) i dopredsjedavajućem Nebojši Radmanoviću (SNSD). Zvizdić podsjeća da su 25 prijedloga zakona, 35 međunarodnih sporazuma, 70 izvještaja i preko 100 drugih različitih akata trenutno "na čekanju" zbog aktuelnih blokada te da Kolegij ima obavezu "stvaranja pretpostavki za potpuno ostvarivanje prava i dužnosti zastupnika".

- Sazivanje redovne sjednice Zastupničkog doma na kojoj bi se izvršilo imenovanje parlamentarnih komisija je neophodno kako bi se umanjile već nastale štete po BiH, kao što je neimenovanje delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope – dodao je Zvizdić.

Blokiranje formiranja parlamentarnih komisija nije samo neodgovoran odnos prema državi BiH i svim njenim građanima već je jasno, vrlo precizno i nedvosmisleno definirano krivično djelo.

Član 220. Krivičnog zakona BiH nalaže da će se svaka službena ili odgovorna osoba u institucijama BiH, koja neizvršavanjem svoje službene dužnosti drugom nanese bilo kakvu štetu, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Blokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH i njenih komisija se može tumačiti i kao "nesavjestan rad u službi", za što je Krivični zakon također propisao jasne sankcije.

- Službena ili odgovorna osoba u institucijama BiH koja svjesnim kršenjem zakona, drugih propisa ili općeg akta ili propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavjesno postupi u vršenju dužnosti, pa usljed toga nastupi teža povreda prava drugog ili imovinska šteta koja prelazi iznos od 1.000 KM, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina – navodi se u članu 224. stav (1) Krivičnog zakona BiH.

Drugi stav istog člana nalaže da će počinitelj ovog krivičnog djela, ukoliko je ono rezultiralo teškom povredom prava drugog ili imovinskom štetom koja prelazi iznos od 10.000 KM, biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Krivični zakon BiH, dakle, nudi Tužilaštvu BiH čvrst temelj za sankcioniranje odgovornih za postojeću blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH. Ukoliko se blokiranje nastavi, upravo će Tužilaštvo BiH biti dužno poduzeti neophodne korake s ciljem sankcioniranja odgovornih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.