open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom PFBiH
Parlamentarna većina spornim zaključcima stvara preduvjete za izbor Vukoje u Ustavni sud?
Zaključcima koje je predložila parlamentarna većina večeras na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, izmijenjena su neka od dosadašnjih pravila vezanih za funkcionisanje parlamentarnih radnih tijela, komisija i odbora.
22.01.2024. u 22:47
get url
text

Obrazloženje je da će na taj način biti otklonjena blokada u radu pojedinih ovih tijela, izazvana nedolaskom članova iz redova opozicije na njihove sjednice, što posredno blokira i rad Parlamenta budući da zakone i druge akte treba da razmotre prethodno ova tijela prije nego što dođu na dnevni red Doma.

Suština predloženih zaključaka je, kako se navodi, da radna tijela, u određenim okolnostima mogu odlučivati većinom glasova članova prisutnih na sjednici.

Opozicija se tokom rasprave žestoko usprotivila takvom prijedlogu tvrdeći da grubo krši i mijenja Poslovnik Doma, pa je iz klupa Stranke demokratske akcije najavljena i mogućnost krivičnih prijava protiv inicijatora.

Inače su iz opozicije tvrdili da iza svih promjena stoji nastojanje vladajuće Hrvatske demokratske zajednice da za sudiju Ustavnog suda BiH, iz Federacije bude imenovan Marin Vukoja, a da stranke "Trojke" i u ovom slučaju izlaze ususret HDZ-u pridružujući se navedenim inicijativama mada veoma spornim, po mišljenju opozicionara.

{$galerijaFotografija}

Komisija za izbor i imenovanja je, naime, parlamentarno tijelo koje, između ostalog, treba da predloži nedostajućeg sudiju državnog Ustavnog suda iz Federacije, a konačnu riječ da kaže Zastupnički dom glasanjem. Iz klupa vladajućih je inače kazano da je rad ove komisije, naprimjer, u blokadi od ljetos, a Zakonodavno-pravne komisije od novembra prošle godine.

Iz redova vladajućih nisu nijednog trenutka spomenuli da je imenovanje Vukoje krajnji cilj navedenih promjena već su se čvrsto držali stava da namjeravaju odblokirati rad parlamentarnih tijela jer je u njihovoj nadležnosti, kao neophodna proceduralna stepenica, predlaganje imenovanja ili razmatranje zakona i drugih akata prije nego što dođu na dnevni red Doma.

VEZANI TEKST - Zaimović najavio apelaciju Ustavnom sudu zbog današnje sjednice Zastupničkog doma FBiH

Stranka demokratske akcije najavila je ranije tokom dana da će se obratiti apelacijom Ustavnom sudu FBiH jer smatra da je i samo održavanje ove sjednice sporno budući da je predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić ovlastila dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića da vodi zasjedanje, a da se nije dogovorila o tome i s drugom dopredsjedavajućom Edinom Gabelom.

Nakon večerašnjeg prihvatanja većinom glasova zaključaka vezanih za funkcionisanje radnih tijela, naredna tačka dnevnog reda je "Izbor i imenovanja".

 

Parlament FBiH, sporni zaključak, 22.01.2024.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.