open-navfaktor-logo
search
Dileme
Parlamentu FBiH upućene izmjene Zakona o radu koje vrijede u vanrednoj situaciji, a stanje nesreće ukinuto
U Federaciji Bosne i Hercegovine iako već više od mjesec nije na snazi stanje nesreće, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ostaje pri predloženim izmjenama Zakona o radu i vijeću uposlenika koje vrijede samo u vrijeme nesreće.
02.07.2020. u 07:47
get url
text

Kako za Faktor pojašnjava Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, prijedlozi zakona su proslijeđeni u parlamentarnu proceduru jer sadrže odredbe koje bi se mogle primijenjivati u budućnosti, u vrijeme proglašenja vanrednog stanja.

"Van pameti je sada donositi izmjene"

- Vlada FBiH je na sjednici 14. maja utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, te 5. juna utvrdila Prijedlog zakona o vijeću uposlenika i oba prijedloga zakona uputila Parlamentu FBiH radi razmatranja i usvajanja po hitnom postupku. S obzirom na to da je u međuvremenu donesena odluka o proglašenju prestanka stanja nesreće na teritoriji FBiH, Vlada FBiH je zadržala opredjeljenje da se zakoni upute u parlamentarnu proceduru radi razmatranja i njihovog usvajanja. Naime, zakoni sadrže odredbe kojima se regulišu određene pravne situacije za vrijeme proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u FBiH, a koje bi se mogle primijenjivati i za ubuduće - objašnjava nam Drljača.

Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kazala nam je kako su tek nedavno dobili prijedloge izmjena Zakona o radu i vijeću uposlenika.

- Za Zakon o radu smo rekli odavno da se sa izmjenama ide u dalju devastaciju radničkih prava, a s druge strane potpuno je neprimjereno i van pameti da se taj zakon tek sada nama plasira, kada je prestalo stanje nesreće. Mi smo imali inicijative za izmjenu zakona mnogo ranije kako bi se radno-pravni odnos u vanrednoj situaciji regulisao. Također, ni Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica još nije ni blizu stadija da građani mogu imati benefit - govori nam Kratina.

Dodaje kako na Kolegiju Zastupničkog doma FBiH još nisu razgovarali o stavljanju na dnevni red Zakona o radu i vijeću uposlenika.

- Tek su došli prijedlozi i nije bilo vremena za tim. I kada bude na sjednici, mi nećemo glasati za predložene izmjene - kategorična je Kratina.

Drljača je podsjetio kako se u prethodnom periodu, u vrijeme stanja nesreće, ukazala potreba da se prava i obaveze iz radnih odnosa regulišu na drugačiji način.

Umanjenje plaća 

- Predviđene su izmjene i dopune odredaba Zakona o radu koje se odnose na organizaciju procesa rada, trajanje radnog vremena u smislu njegovog skraćivanja, način ostvarivanja prava na godišnji odmor, produženo trajanje plaćenog i neplaćenog odsustva, kao i dopuna odredbe koja se odnosi na najnižu plaću. Pored toga predviđen je institut prestanka obaveze rada radnika kod poslodavaca kojim je zabranjen rad odlukom nadležnog organa ili kod kojih je došlo do pada prihoda od najmanje 20 posto u odnosu na isti period u protekloj godini - navodi Drljača.

Podsjećamo, prema izmjenama Zakona o radu, koje je utvrdila Vlada FBIH, radnici ne mogu biti poslani na godišnji odmor jednostranom odlukom poslodavca, već se mora konsultirati s vijećem uposlenika i sindikatom. Izmjene donose da plaća tokom stanja nesreće može biti umanjena, ali ne smije biti manja od najniže plaće u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.