open-navfaktor-logo
search
Evropska komisija
Partizansko groblje u Mostaru na spisku sedam najugroženijih lokaliteta evropske kulturne baštine
Mostarsko Partizansko groblje nalazi se na spisku sedam najugroženijih lokaliteta evropske kulturne baštine, saopćeno je u četvrtak iz Evropske komisije.
13.04.2023. u 15:55
get url
text

Program sedam najugroženijih lokaliteta, koji ove godine slavi 10. godišnjicu, dio je kampanje civilnog društva za promicanje i zaštitu zajedničke kulturne baštine u Evropi.

Na ovogodišnjem spisku sedam najugroženijih lokaliteta našli su se: željeznička stanica u Courtraiju (Belgija); Partizansko memorijalno groblje u Mostaru (Bosna i Hercegovina); tvrđava Chakvinji u Zugdidiju (Gruzija); dom sestara i bivša moravska kolonija u Kleinwelki (Njemačka); spomen-park u Budimpešti (Mađarska); kulturni krajolik Svetog Stefana (Paštrovići, Crna Gora); vodenice Bistrica (Petrovac u Srbiji).

- Komisija od 2014. podržava inicijativu sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine kojima je potrebna naša pomoć. Moramo nastaviti podizati svijest o važnosti kulturne baštine za naš evropski identitet, ali i za postizanje održivog razvoja. Odabrani lokaliteti imaju potencijal djelovati kao alat za promicanje mira i dijaloga unutar svojih širih regija - izjavila je povjerenica Evropske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Komisija u saopćenju navodi da programom sedam najugroženijih lokaliteta predviđa bespovratnu pomoć u iznosu od po 10.000 eura za svaki lokalitet za njegovu obnovu. Također se kaže da je samo utvrđivanje ugroženih lokaliteta ujedno i poticaj za djelovanje i mobilizaciju potrebne javne ili privatne podrške, uključujući finansijsku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.