open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Mostaru
Partneri se uvijek nadopunjavaju u izjavama: Dodik i Čović za treći entitet i ukidanje OHR-a
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, nakon sastanka sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, u Mostaru izjavio je da BiH svoju budućnost jedino može da gradi na ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta.
01.12.2020. u 13:34
get url
text

Dodik je u izjavi spomenuo i treći entitet, te je rekao da ne prihvata BiH koja se ne zasniva na konstitutivnim narodima.

Dodik je kazao da nije uopće znao da se danas održava sjednica PIC-a, te da njihove komunike ne čita već osam ili devet godina.

- Koliko je važna sjednica PIC-a ja tek čujem sad da se održava. Taj PIC sjedi samo zbog sebe i svojih nekih stvari. Davno su prestali da upravljaju tom zemljom. Nema stranog centra koji bi mogao da pretenduje na to da bude poslušan. Ima osam-devet godina kako ne čitam nijedan komunike PIC-a. To je strano tijelo u dejtonskom sistemu BiH. Oni nemaju izvršne funkcije. Zloupotrijebili su Dejton i Ustav - rekao je Milorad Dodik.

Ponovo je rekao da je "visoki predstavnik napravio u BiH više zla", te da je od te institucije u početku bilo neke koristi.

- Kasnije su napravili surogat. Ono što mi ostajemo pri tome da jedino BiH može da se gradi na ravnopravnosti tri naroda, dva entiteta, dok se ne riješi možda i treći. Konstitutivni narodi moraju da budu - rekao je Dodik.

- Vidimo da taj skup u Sarajevu pokušava da usmjerava politički život, pokušava da podrži opciju koja nije prihvatljiva. Ja većinski predstavljam srpski narod, mi ne prihvatamo nikakvu BiH koja se ne zasniva na konstitutivnim narodima - rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što sa HDZ-om BiH u kontinuitetu razgovara o važnim temama, te je rekao kako mu je drago što su i SNSD i HDZ uspješno prošli izbore.

Usmjerenje je sada na izbore u Mostaru, kazao je Dodik, za koje je izrazio nadu da će se održati u fer i poštenom okruženju.

- SNSD je sačinio listu, imamo ambiciju da budemo vidljivi u Mostaru i nekim općinama da uspijemo. Do izbora ima još vremena, treba preduzeti sve uvjete da budu izbori fer i pošteni. Sve će se učiniti da tako i bude - rekao je Dodik.

Dodik je zadovoljan što HDZ i SNSD imaju uspješnu saradnju i visok stepen razumijevanja.

- Javljaju se priče da je ovo savez protiv nečega, to nije tačno - kazao je Dodik.

On je rekao da je SNSD prihvatio uvjete izbora u Mostaru i spreman je da zajednički radi na svim pitanjima.

Lider SNSD-a govorio je i o Studenskom centru Radovan Karadžić, a odgovaravši na pitanja novinara - rekao je:

- Ponovo bih sve to ponovio. To je u nadležnosti Univerziteta, nijedan državni organ nije donio tu odluku. Univerzitet će odlučiti o tome. To je njihova stvar - kazao je zaključivši da Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, "može da preduzima šta hoće".

Podsjećamo, Inzko je rekao da ukoliko Dodik ne skloni tablu sa imenom Radovana Karadžića na Studenskom centru Pale, da će predložiti da se članu Predsjedništva BiH zabrani ulazak u zemlje EU-a.

- Upoznao sam Dodika sa onim što radimo, kratko smo prošli kroz rezultate izbora i ono što ćemo raditi - kazao je Čović. 

Poručio je da se razgovaralo i o drugim pitanjima.

- Razgovarali smo i o drugim pitanjima koja su bitna kada je riječ o radu Vijeća ministara. Jasan stav da trebamo imati budžet do kraja godine. Teme koje otvaramo su jasan znak našeg interesa za BiH i nastavak evropskog puta - kazao je Čović. 

Još se nadovezao na izjave Dodika o potrebi da se "ukine Ured visokog predstavnika".

- HDZ već dugo govori da je vrijeme da se transformira Ured visokog predstavnika. Što se to prije desi, bit će svima bolje. Idealan scenarij bi bio da u narednih šest mjeseci dobijemo Izborni zakon, u sedmom mjesecu kandidatski status i da počnu razgovori oko transformiranja Ureda visokog predstavnika. To je ono što očekujemo, a šta će se desiti i kad, jednim dijelom zavisi i od nas - kazao je predsjednik HDZ-a BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.