open-navfaktor-logo
search
Dvodnevna posjeta
Patrijarh Porfirije u Mostaru: Hercegovinu nazvao zemljom svetog Save
Srpski patrijarh Porfirije u subotu je stigao u dvodnevnu posjetu Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj u povodu 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.
23.09.2023. u 14:36
get url
text

- Veliki blagoslov za nas je da smo stigli u Hercegovinu, zemlju svetog Save, da se molimo Bogu s braćom Srbima, pravoslavnima, za unutarnji i pojedinačni mir u svakome od nas, za mir u obiteljima, u narodu, te za mir među svim ljudima - istaknuo je patrijarh Porfirije prilikom posjeta Manastiru Žitomislić.

{$galerijaFotografija}

Dodaje kako nema te osobe koja je došla u Hercegovinu i njene svetinje, a da nije otišla s utjehom.

- Upravo ova svetinja, Manastir Žitomislić, kao i narod koji se sastaje u njoj, svjedoči suštinu naše vjere, a suština naše vjere izobražena je u krstu Kristovu koji je istovremeno i krst koji u sebi nosi silu i blagodat pobjede, tajnu uskrsnuća. Drugim riječima, sva naša vjera, naše postojanje i smisao, suština našeg postojanja i postojana našeg pravoslavnog naroda je u tajnom krstu i uskrsnuću Kristovog. Kada se odričemo sebe zbog Krista, mi zapravo živimo punoćom, živimo tajnu pobjede, tajnu budućeg vijeka već ovdje i sada – naveo je patrijarh Porfirije, te još jednom naglasio kako je za svakog poglavara Srpske pravoslavne crkve iznad svega radost i blagoslov doći u ove krajeve. 

Ističe kako je dodatni zadatak svih okupljenih vjernika u pravom smislu ostvariti Kristovo evanđelje koje kaže da treba voljeti bližnje svoje kao samoga sebe.

- Bližnji naši su svi ljudi, tu naravno postoji određen postupak, najprije se odgajamo u Kristovoj ljubavi kroz ljubav prema onima koji su naši najbliži bližnji. Samo onda kada subrat istinski u Kristu voli svog subrata, on može reći da je spreman upustiti se i u podvig ljubavi u odnosu na one koji su izvan zidina ove svetinje. Voleći ljude koji dolaze ovdje, braću i sestre po vjeri, naučivši se ljubavi u odnosu na te najneposrednije bližnje, postajemo sposobni da volimo one koji su također ikone Božje, ali na različite načine, istoga Boga prepoznaju, obraćaju i mole mu se - kazao je .

Iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović kazao je kako su patrijarha Porfirija prepoznali kao oca, pastira, te ga kao takvoga dočekuju.

- Došli ste svom narodu koji vas dočekuje kao svog oca i pastira, narodu koji se dobrovoljno vratio u porušene domove i potpuno smjelo obnovio svoj život u suradnji s drugim narodima. Ponosni smo što ste ovdje, imamo veliku sigurnost i jako nam je značajna kakvu poruku i zaštitu dajete – kazao je iguman Danilo, te naglasio kako ovaj manastir od 16. stoljeća svjedoči da je svetinja koja opisuje srpski narod.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća.

Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tokom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine.

230923_129985_dolazak_u_zitomislice_31223.JPG
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.