open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Pavle Krstić prijedlog Naše stranke za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade
Kantonalni odbor Naše stranke jednoglasno je podržao Pavla Krstića, profesora na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao kandidata za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.
09.03.2023. u 16:14
get url
text

Krstić je, ističu iz Naše stranke, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Trenutno predaje na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. Također je predavač i na Šumarskom, Poljoprivredno-prehrambenom i Građevinskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U profesionalnoj karijeri bavio se projektovanjem enterijera, arhitektonskim projektovanjem, projektovanjem arhitektonske i urbane rasvjete, kao i pejsažnim projektovanjem. Učestvovao je na brojnim arhitektonskim natječajima. Na matičnoj katedri pokrenuo je dva izborna predmeta u vezi s planiranjem i dizajnom rasvjete i pejsažnim projektovanjem. Trenutno obnaša dužnost šefa katedre na matičnom fakultetu.

Aktivno se bavi i sportskim radom. Dugogodišnji je predsjednik Upravnog odbora Klizačko-koturaljskog kluba Bosna, član je Skupštine Federalnog saveza klizačkih sportova, član je Skupštine i U.O. Saveza klizačkih sportova BiH. Aktivno je učestvovao u organizaciji EYOF-a 2019. kao direktor takmičenja u brzom klizanju na kratke staze. Također je član U.O. Univerzitetskog sportskog društva Bosna.

Upitan koji će biti principi njegovog djelovanja, Krstić je odgovorio:

- Što se tiče samog visokog obrazovanja i mladih, u prvom redu insistirat ću na reformi visokog obrazovanja po ugledu na evropske univerzitete te na reformi i formiranju širokog sistema neprofesionalnog (amaterskog) sporta koji bi obuhvatio kompletnu omladinsku populaciju. To podrazumijeva značajno pojednostavljenje administracije. Što se tiče opštih principa, to su dosljedno poštivanje ljudskih prava, u prvom redu individualnih, pa onda i kolektivnih te osiguranje socijalne pravde za sve.

Iz Naše stranke podsjećaju da je Krstić bio kandidat ove stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo na izborima 2022. godine. Sudjelovao je u radu stručnih komisija u Općini Centar i Gradu Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.